Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na sałatkę

cukinia 4 szt (okrągłe)
marchew 2 szt (małe)
cukinia 1 szt (mała)
papryka czerwona 1/2 szt
papryka żółta 1/2 szt
kukurydza konserwowa 5 łyżek
cieciorka konserwowa 1 puszka
szczypiorek 1 pęczek
oliwa 1-2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na sos

awokado 1/2 szt
natka pietruszki 1 garść
papryczka chili 1/2 szt
ząbek czosnku 1 szt
sok z limonki 1/2 szt
olej sezamowy 4 łyżki
ziarna sezamu 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na krewetki

krewetki duże 10-12 szt
olej kokosowy 1-2 łyżki
ząbek czosnku 1 szt
sól
sok z limonki 1/2 szt

Dodatkowo

masło 1 łyżka
ząbek czosnku 1 szt
oliwa 2 łyżki
sezam czarny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w misie robota i miksujemy aż uzyskamy gładki sos. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać więcej wody. Na koniec doprawiamy sos do smaku solą i pierzem.

Przygotowanie krewetek:
Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki. Krewetki skrapiamy sokiem z limonki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy cały ząbek czosnku i smażymy ok. 2 minut. Gdy czosnek odda smak wyjmujemy go z patelni i na średnim ogniu smażymy krewetki (ok. 2-3 minut). Usmażone krewetki przekładamy na talerz i delikatnie solimy.

Przygotowanie tęczowej sałatki:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Cieciorkę odsączamy z zalewy, płuczemy, obieramy ze skórki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy oliwą i posypujemy słodką i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut, od casu do czasu potrząsając blachą.

Okrągłe cukinie myjemy, ścinamy wierzch od ogonka i wydrążamy środki, które kroimy w drobną kostkę. Powstałe miseczki smarujemy wewnątrz oliwą połączoną z przeciśniętym ząbkiem czosnku i zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Marchewki i podłużną cukinię kroimy i cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny. Następnie plasterki kroimy w cienkie słupki. Warzywa przekładamy na sito i posypujmy delikatnie solą (dzięki temu zmiękną, a cukinia puści sok). Papryki kroimy w paseczki. Wydrążony miąższ z cukinii podsmażamy na maśle. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Cukinię i marchewkę odsączamy z wody, przekładamy do miski, dodajemy papryki, podsmażoną cukinię, upieczoną cieciorkę oraz kukurydzę. Polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do „miseczek” z cukinii. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem.

Tęczową sałatkę z pieczoną ciecierzycą podajemy ze smażonymi krewetkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 07.08.2016 10:17
prezentuje sie wysmienicie
Monika-twin 29.06.2016 23:38
Wygląda pięknie i smacznie.
halina17 28.06.2016 16:39
Smaczna sałatka
Wafelek2601 28.06.2016 08:17
fajna sałatka
Kolorowa 27.06.2016 21:47
Super podanie !
Wiktoria29 27.06.2016 21:16
świetna propozycja
Mama niejadka 27.06.2016 19:00
Super sałatka
Justi2401 27.06.2016 15:59
Przepiękna prezentacja :)
Agnieszka-87-25 27.06.2016 15:24
bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak