Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na sałatkę

cukinia
4 szt (okrągłe)
marchew
2 szt (małe)
cukinia
1 szt (mała)
papryka czerwona
1/2 szt
papryka żółta
1/2 szt
kukurydza konserwowa
5 łyżek
cieciorka konserwowa
1 puszka
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat
oliwa
1-2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Składniki na sos

awokado
1/2 szt
natka pietruszki
1 garść
papryczka chili
1/2 szt
ząbek czosnku
1 szt
sok z limonki
1/2 szt
olej sezamowy
4 łyżki
ziarna sezamu
1 łyżka
sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Składniki na krewetki

krewetki duże
10-12 szt
olej kokosowy
1-2 łyżki
ząbek czosnku
1 szt
sól
Sklep Prymat
sok z limonki
1/2 szt

Dodatkowo

masło
1 łyżka
ząbek czosnku
1 szt
oliwa
2 łyżki
sezam czarny
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w misie robota i miksujemy aż uzyskamy gładki sos. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać więcej wody. Na koniec doprawiamy sos do smaku solą i pierzem.

Przygotowanie krewetek:
Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki. Krewetki skrapiamy sokiem z limonki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy cały ząbek czosnku i smażymy ok. 2 minut. Gdy czosnek odda smak wyjmujemy go z patelni i na średnim ogniu smażymy krewetki (ok. 2-3 minut). Usmażone krewetki przekładamy na talerz i delikatnie solimy.

Przygotowanie tęczowej sałatki:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Cieciorkę odsączamy z zalewy, płuczemy, obieramy ze skórki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy oliwą i posypujemy słodką i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut, od casu do czasu potrząsając blachą.

Okrągłe cukinie myjemy, ścinamy wierzch od ogonka i wydrążamy środki, które kroimy w drobną kostkę. Powstałe miseczki smarujemy wewnątrz oliwą połączoną z przeciśniętym ząbkiem czosnku i zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Marchewki i podłużną cukinię kroimy i cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny. Następnie plasterki kroimy w cienkie słupki. Warzywa przekładamy na sito i posypujmy delikatnie solą (dzięki temu zmiękną, a cukinia puści sok). Papryki kroimy w paseczki. Wydrążony miąższ z cukinii podsmażamy na maśle. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Cukinię i marchewkę odsączamy z wody, przekładamy do miski, dodajemy papryki, podsmażoną cukinię, upieczoną cieciorkę oraz kukurydzę. Polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do „miseczek” z cukinii. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem.

Tęczową sałatkę z pieczoną ciecierzycą podajemy ze smażonymi krewetkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 07.08.2016 10:17
prezentuje sie wysmienicie
Monika-twin 29.06.2016 23:38
Wygląda pięknie i smacznie.
halina17 28.06.2016 16:39
Smaczna sałatka
Wafelek2601 28.06.2016 08:17
fajna sałatka
Kolorowa 27.06.2016 21:47
Super podanie !
Wiktoria29 27.06.2016 21:16
świetna propozycja
Mama niejadka 27.06.2016 19:00
Super sałatka
Justi2401 27.06.2016 15:59
Przepiękna prezentacja :)
Agnieszka-87-25 27.06.2016 15:24
bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak