Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TEBIRKES duńskie bułeczki Zewy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rozczyn

mąka pszenna 300 g typ 500
mleko ciepłe 400 g
drożdże świeże 20 g

ciasto

zaczyn chlebowy
mąka pszenna 200 g typ 500
masło 50 g miękkie
cukier 20 g
sól 10 g

dodatkowo

mak 1 łyżka
ser żółty 50 g starty
masło 100 g miękkie
Cebulka smażona Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: TEBIRKES duńskie bułeczki Zewy


Mleko podgrzać w rondelku a potem wlać do misy robota, wrzucić drożdże i wsypać mąkę.
Hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego wyrobić klejące i luźne ciasto.
Zakryć miskę z rozczynem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego resztę mąki, sól oraz cukier i masło i wyrobić ciasto.
Zostawić je na 10 - 15 minut a potem wyjąć je z miski, rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach 40 x 50 cm ( mniej więcej ).
Na 2/3 szerokości ciasta po całej długości rozsmarować masło i 1/3 część ciasta bez masła założyć na 1/3 ciasta z masłem i kolejną część z masłem założyć na górę.
W ten sposób powstanie długi pasek, wierzch którego posmarować masłem i posypać część makiem, część startym serem a część prażoną cebulką i serem.
ostrym nożem ciąć na przemian trójkątne bułeczki ale takie jakby ze ściętym czubkiem i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki zostawić do podwojenia wielkości.
Gdy bułeczki rosną nagrzać piekarnik do 250 stopni z wstawionym z wodą naczyniem.
Gdy lampka kontrolna zgaśnie włożyć blachę do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec bułeczki 12 - 15 minut w zależności od piekarnika.
Gotowe bułeczki wystudzić na kratce ale nie wiem czy do wystygnięcia przetrwają bo najlepsze są jeszcze ciepłe.
Z tej porcji wyszło mi 12 bułeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 20.02.2017 12:54
Fajnie wygladają
Jolanta40 26.11.2016 10:27
bardzo ciekawy przepis
IZABELA29 07.11.2016 15:44
Super wyglądają
asiatok 03.10.2016 22:18
bardzo ciekawa jestem smaku, bo wyglądają super!!!
olkaaa 03.10.2016 11:52
chętnie zrobię
ZEWA 03.10.2016 11:42
Bardzo dziękuję i polecam ich upieczenie bo są super.
Mniam 03.10.2016 10:57
Z chęcią wzięłabym sobie na śniadanie takie bułeczki :)
Patrycja33 03.10.2016 10:56
Wygladaja smakowicie☺
jagoda5913 03.10.2016 10:45
fajne bułeczki
Konczi 03.10.2016 10:04
Pysznie wyglądają :)
Mysiunia 03.10.2016 09:43
wyglądają swietnie :) z chęcią bym zjadła :)
Anna133 03.10.2016 09:19
cudownie wyglądają !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak