Przepis i sposób przygotowania na: TEBIRKES duńskie bułeczki Zewy
Mleko podgrzać w rondelku a potem wlać do misy robota, wrzucić drożdże i wsypać mąkę.
Hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego wyrobić klejące i luźne ciasto.
Zakryć miskę z rozczynem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego resztę mąki, sól oraz cukier i masło i wyrobić ciasto.
Zostawić je na 10 - 15 minut a potem wyjąć je z miski, rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach 40 x 50 cm ( mniej więcej ).
Na 2/3 szerokości ciasta po całej długości rozsmarować masło i 1/3 część ciasta bez masła założyć na 1/3 ciasta z masłem i kolejną część z masłem założyć na górę.
W ten sposób powstanie długi pasek, wierzch którego posmarować masłem i posypać część makiem, część startym serem a część prażoną cebulką i serem.
ostrym nożem ciąć na przemian trójkątne bułeczki ale takie jakby ze ściętym czubkiem i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki zostawić do podwojenia wielkości.
Gdy bułeczki rosną nagrzać piekarnik do 250 stopni z wstawionym z wodą naczyniem.
Gdy lampka kontrolna zgaśnie włożyć blachę do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec bułeczki 12 - 15 minut w zależności od piekarnika.
Gotowe bułeczki wystudzić na kratce ale nie wiem czy do wystygnięcia przetrwają bo najlepsze są jeszcze ciepłe.
Z tej porcji wyszło mi 12 bułeczek.