Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tawkanica z grochem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 1 szt
cebula 2 szt
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
groch 30 łuskany
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tawkanica z grochem

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Krok 1 - Tawkanica z grochem foto
2
Ugotowane ziemniaki utłuc. Groch, najlepiej bez moczenia, zalać wodą i ugotować – ma być ugotowany, ale twardy, żeby sie nie rozsypywał. Poałączyć razem groch, ziemniaki oraz cebulę a nastepnie dodać surowe jajko i wyrobić jednolitą masę.
Krok 2 - Tawkanica z grochem foto
3
Formować małe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron.
Krok 3 - Tawkanica z grochem foto
4
Tę typową potrawę regionalną można, na przykład podawać z sosem ze świeżych grzybów. Smacznego
Krok 4 - Tawkanica z grochem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 27.11.2013 22:15
też nie słyszałam , ale wyglądają i na pewno smakują przepysznie :-)
Anna169Hosz 25.11.2013 09:26
To kuchnia regionalna podlaska, tawkanica znana tez jest pod nazwą tłukanica.
pestka 22.11.2013 14:30
składniki znane a nazwa obca!
Rysia 21.11.2013 17:36
Z jakiego regionu pochodzi to ciekawe danie o tajemniczej nazwie?
artur7 21.11.2013 12:14
całkiem fajne danie
Michał2 21.11.2013 11:23
pierwsze słysze taką nazwę, ale prezentują się świetnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak