Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tawa Tawas

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Około 50 sztuk

mąka pszenna 1,5-2 szklanki
cukier puder 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
jajko 1 sztuka
masło 1 łyżeczka
mleko 125 ml

Dodatkowo

olej do smażenia
cukier puder
miód płynny

Porada

Tawa Tawas to popularne ciasteczka/pączuszki, które wywodzą się z Boliwii. W smaku przypominają faworki/małe pączuszki, lecz ich wielką zaletą (i różnicą) jest szybkość w przygotowaniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Tawa Tawas

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać (najlepiej mikserem z końcówką tzw. "hakiem") do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta.
(Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące się do dłoni.)

(*) Ilość mąki zależna jest od wielkości jajka. Początkowo warto wsypać 1,5 szklanki, a następnie (w razie potrzeby) stopniowo można dosypywać więcej.
Krok 1 - Tawa Tawas foto
2
Z ciasta uformować wałeczki, które następnie należy lekko spłaszczyć i pokroić (po skosie) na niewielkie odcinki (około 4 cm; tak jak kopytka).
Krok 2 - Tawa Tawas foto
3
Smażyć (na mocno rozgrzanym tłuszczu) do zarumienienia się - z każdej strony.
Ciastka odsączyć z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem oraz polać miodem.
(Najsmaczniejsze są bezpośrednio po przygotowaniu.)
Krok 3 - Tawa Tawas foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 18:58
jaka nazwa dania ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak