Tawa Tawas

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • mleko

    60 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę,sól,cukier i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.Następnie dodajemy jajko,mleko i roztopione masło.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 5-10 min żeby odpoczęło ciasto.
Po tym czasie na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm a następnie kroimy na pasy szerokości około 3-4 cm.
Paski ciasta kroimy pod kątem tak aby powstały romby.
Tak przygotowane ciasteczka smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.
Gotowe układamy na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem,podawać z sosem karmelowym,czekoladowym lub z konfiturą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 24.02.2017 19:26
pychotka! !
agnieszka214 24.02.2017 18:06
Bardzo pyszne
aga3103 24.02.2017 16:47
Wyglądają apetycznie :)
Konczi 24.02.2017 14:26
smacznie wyglądają
Mniam 24.02.2017 12:20
Wyglądają tak, że zjadłabym wszystkie :)
jan_mag 24.02.2017 10:42
świetna propozycja :-)
Ola1984 24.02.2017 10:16
Smakowicie wyglądają :)
Róża1 24.02.2017 09:30
bardzo smaczne :-)
dodi 24.02.2017 09:24
mniam, mniam
Maridka19 24.02.2017 08:40
Musi być pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat