Tatra z cebulą i kapustą kiszoną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 kubka
  • masło

    110 g zimnego
  • woda

    2 łyżki lodowatej
  • sól

  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    8 sztuk
  • kapusta kiszona

    200 g
  • rozmaryn

    1 łyżeczka drobno posiekanego
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok jabłkowy

    1 kubek
  • sól

  • wino czerwone wytrawne

    50 ml
  • oliwa

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tatra z cebulą i kapustą kiszoną foto
Z mąki, masła, wody i 1/4 łyżeczki soli wyrobić ciasto. Oderwać kawałek ciasta aby zostało na paski na wierzch. Wyłożyć resztą ciasta blaszkę na tartę i piec w 200 stopniach prze 10 minut.
Krok 2 - Tatra z cebulą i kapustą kiszoną foto
Kapustę kiszoną przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą, odcisnąć nadmiar wody i jeszcze raz przelać i dokładnie odcisnąć.

Na patelni na oliwie z oliwek lekko podsmażyć cebulkę pokrojoną w krążki, czosnek w plasterki i rozmaryn, następnie dodać kapustę kiszoną, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać razem około 10 min na małym ogniu. Po tym czasie zalać sokiem jabłkowym i dusić pod przykryciem 20 minut.

Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dolać wina i poczekać aż płyny całkowicie odparują co jakiś czas mieszając aby nie przypaliło się od spodu.

Zdjąć z ognia i poczekać aż farsz ostygnie.
Krok 3 - Tatra z cebulą i kapustą kiszoną foto
Zimny farsz wyłożyć na podpieczony spód. NA wierzchu ułożyć kratkę zrobioną z kawałka ciasta który zostawiliśmy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pawlito 22.02.2014 08:21
nie jadłem jeszcze takiej
Konczi 14.02.2014 14:43
musi być pyszna
gibli 14.02.2014 11:52
smaczna tarta, podoba mi się:)
pierniczkowo 14.02.2014 09:44
na pewno by mi smakowała taka tarta :)
ssylwiaa 13.02.2014 20:59
zdecydowanie coś, co lubię ;)
mitek111 13.02.2014 19:06
kusząca propozycja
adelajda 13.02.2014 16:13
rewelacyjne smaki jak dla mnie :)
SmakolykiJoanny 13.02.2014 16:00
Fajnie to wymyśliłaś :)
Milka100 13.02.2014 14:52
ciekawy przepis:)
Sylwia26 13.02.2014 14:51
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat