Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TATRA MARCEPANOWA

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 I 1/2 szklanki
masło 12 dag
cukier 4 łyżki
jajko 1 szt
sól szczypta
gruszki 3 szt
sok z cytryny 3 łyżki
jajko 5 szt
cukier 1 szklanka
śmietana 200 ml
marcepan 20 dag
starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: TATRA MARCEPANOWA

CIASTO; z podanych składników i 3 łyżek ciepłej wody wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut. Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tatry. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. NADZIENIE;gruszki umyć,obrać, przepołowić. Usunąć gniazda nasienne. Wypukłą stronę ponacinać wzdłuż. Skropić sokiem z cytrynyŚmietanę z marcepanem wyrobić na gładką masę. Wymieszać z jajkami , cukrem i skórką z cytryny. 1/3 masy wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch poukładać gruszki wypukła stroną do góry. Wlać między nie pozostałąmasę marcepanową. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak