TATRA MARCEPANOWA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 I 1/2 szklanki
  • masło

    12 dag
  • cukier

    4 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • sól

    szczypta
  • gruszki

    3 szt
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • jajko

    5 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • śmietana

    200 ml
  • marcepan

    20 dag
  • starta skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO; z podanych składników i 3 łyżek ciepłej wody wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut. Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tatry. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. NADZIENIE;gruszki umyć,obrać, przepołowić. Usunąć gniazda nasienne. Wypukłą stronę ponacinać wzdłuż. Skropić sokiem z cytrynyŚmietanę z marcepanem wyrobić na gładką masę. Wymieszać z jajkami , cukrem i skórką z cytryny. 1/3 masy wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch poukładać gruszki wypukła stroną do góry. Wlać między nie pozostałąmasę marcepanową. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat