Tatra cytrynowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    150 g
  • cukier puder

    1 szklanka
  • mąka

    2 szklanki
  • jaja

    4 sztuki
  • sól

  • Biszkopty

    100 g
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • cytryny

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Odzielić białka od żółtek.
Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, 125 g miękkiego masła, 3 łyżki cukru pudru, dodać 2 żółtka i wyrobić z tego ciasto.
Okrągłą formę do tarty wysmarowac wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach ok 15 minut aż się zarumieni ładnie.
Przygotować masę cytrynową.
Do miski wlać sok z cytryn(zostawić łyżkę soku z cytryny na później), cukier zwykły, 2 żółtka i resztę stopionego ostudzonego masła. Miksować na gładką masę i dodać skórkę startą z cytryn i pokruszone biszkopty. Wszytsko wymieszac łyżką i ułożyć na upieczonym spodzie tarty.
Zapiec w 180 stopniach ok 10 minut.
w tym czasie z białek, ze szczyptą soli ubić pianę, dodać łyżkę soku z cytryny, mąkę ziemniaczaną i resztę cukru pudru ciagle ubijając.
Ubitą pianę wyłożyć na zapieczonej masie cytrynowej i wszystko razem piec jeszcze ok 15 minut aż wierzch się ładnie zarumieni

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
zuzanna_z 25.04.2012 13:13
dobre
ewaa 21.01.2012 21:56
apetycznie wygląda
rjustysia 13.10.2011 00:02
Tarty są niesamowicie pyszne :) szczególnie takie orzeźwiające z sokiem cytrynowym :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat