Przepis i sposób przygotowania na: Tatra cytrynowa
Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, 125 g miękkiego masła, 3 łyżki cukru pudru, dodać 2 żółtka i wyrobić z tego ciasto.
Okrągłą formę do tarty wysmarowac wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach ok 15 minut aż się zarumieni ładnie.
Przygotować masę cytrynową.
Do miski wlać sok z cytryn(zostawić łyżkę soku z cytryny na później), cukier zwykły, 2 żółtka i resztę stopionego ostudzonego masła. Miksować na gładką masę i dodać skórkę startą z cytryn i pokruszone biszkopty. Wszytsko wymieszac łyżką i ułożyć na upieczonym spodzie tarty.
Zapiec w 180 stopniach ok 10 minut.
w tym czasie z białek, ze szczyptą soli ubić pianę, dodać łyżkę soku z cytryny, mąkę ziemniaczaną i resztę cukru pudru ciagle ubijając.
Ubitą pianę wyłożyć na zapieczonej masie cytrynowej i wszystko razem piec jeszcze ok 15 minut aż wierzch się ładnie zarumieni