Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tatra cytrynowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 g
cukier puder 1 szklanka
mąka 2 szklanki
jaja 4 sztuki
sól
Biszkopty 100 g
cukier 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cytryny 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tatra cytrynowa

Odzielić białka od żółtek.
Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, 125 g miękkiego masła, 3 łyżki cukru pudru, dodać 2 żółtka i wyrobić z tego ciasto.
Okrągłą formę do tarty wysmarowac wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach ok 15 minut aż się zarumieni ładnie.
Przygotować masę cytrynową.
Do miski wlać sok z cytryn(zostawić łyżkę soku z cytryny na później), cukier zwykły, 2 żółtka i resztę stopionego ostudzonego masła. Miksować na gładką masę i dodać skórkę startą z cytryn i pokruszone biszkopty. Wszytsko wymieszac łyżką i ułożyć na upieczonym spodzie tarty.
Zapiec w 180 stopniach ok 10 minut.
w tym czasie z białek, ze szczyptą soli ubić pianę, dodać łyżkę soku z cytryny, mąkę ziemniaczaną i resztę cukru pudru ciagle ubijając.
Ubitą pianę wyłożyć na zapieczonej masie cytrynowej i wszystko razem piec jeszcze ok 15 minut aż wierzch się ładnie zarumieni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 25.04.2012 13:13
dobre
ewaa 21.01.2012 21:56
apetycznie wygląda
rjustysia 13.10.2011 00:02
Tarty są niesamowicie pyszne :) szczególnie takie orzeźwiające z sokiem cytrynowym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak