Tatar ze śledzia z zielonym puree

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • śledzie matjas

    2 sztuka
  • ogórek kiszony

    2 sztuka
  • sól i pieprz

  • groszek zielony

    6 łyżka

Sos

  • śmietana 18 proc

    2 łyżka
  • chrzan

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Matjasy moczymy przez minimum 3 godziny w wodzie, co jakiś czas zmieniając, łatwo poznać, gdy woda robi się dosyć mętna. Po tym czasie powinny złagodnieć.

Śledzie kroimy w drobną kostkę i przekładamy do salaterki, to samo czynimy z ogórkami kiszonymi. Na końcu blendujemy groszek i wykładamy na talerz. Następnie doprawiamy śledzia z ogórkiem i kładziemy na zielone puree. Opcjonalnie można podawać z sosem chrzanowo-śmietanowym dla przełamania smaku, który robimy mieszając chrzan ze śmietaną w odpowiedniej proporcji. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Programistapogodzinach 29.12.2015 20:11
Dziękuję :)
sliwka 29.12.2015 14:00
Fajny przepis;))
gosia56 29.12.2015 09:51
na pewno pyszne;)
Programistapogodzinach 29.12.2015 08:49
Myślę że na pewno:)
Krzysztof15 29.12.2015 08:26
wygląda apetycznie
Łukasz15 28.12.2015 23:15
Bardzo smaczny
mysza620 28.12.2015 23:08
bardzo fajne, przepis przyda się na sylwestra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat