Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tatar z wędzonego łososia

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

łosoś wędzony plastry 25 dkg
kapary całe Smak 1 łyżka
ogórki kiszone 2 sztuki
szalotka 1 sztuka
grzybki marynowane 4 łyżki
koprek Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

sos chrzanowy

Chrzan śmietankowy Smak 3 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Polecam zastąpienie suszonego koprku świeżym ewentualnie mrożonym :)

Przepis i sposób przygotowania na: Tatar z wędzonego łososia

Łososia kroimy w drobną kostkę,przekładamy do miski.

Kapary,ogórki i grzybki kroimy w taką samą kostkę jak łosoia i dorzucamy do niego.

Cebulkę obieramy,drobno siekamy i przelewamy gotującą się wodą,odstawiamy do wystudzenia a następnie dodajemy do łososia.

Dodajemy sok z cytryny,oliwę z oliwek,koperek,pieprz i wszastko razem mieszamy ( przed dodaniem soli należy wcześniej spróbować ponieważ łosoś jest dość słony )

Całość odstawiamy do lodówki na minimum 30-40 min.

Przygotowujemy sos:

Wszastkie składniki dokładnie meszamy razem,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Schłodzonego tatara nakładamy na talerzyk ( ja użyłam specjalnej foremki )

1-2 łyżki sosu dajemy na tatara.

Podajemy z pieczywem.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 23.09.2014 17:59
lubię taki tatar
agnieszka214 19.09.2014 15:21
tak pysznie wyglada
gosia561 19.09.2014 13:25
ciekawy sposób na tatara
IZABELA29 19.09.2014 08:28
Nigdy nie robiłam
Lidzia 19.09.2014 05:09
Smaczniutki.
Futka 18.09.2014 21:50
Przepyszny tatar! :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak