Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tatar z tuńczyka Eli w rurkach francuskich

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tatar z tuńczyka w oleju z pomidorami, ogórkami kiszonymi, cebulką i odrobiną majonezu. Tatar podałam w rurkach francuskich.

Składniki:

Tatar

tuńczyk kawałki w oleju 40 dag
pomidory 3 szt.
ogórki kiszone 3 szt.
cebula 1 szt.
koperek świeży 1 pęczek
majonez 2 łyżki
sól 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty

Rurki francuskie

ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1 szt.
Smalec wieprzowy 1 łyżeczka

Porada

Podawać rurki zaraz po przygotowaniu, żeby nie rozmokły.

Przepis i sposób przygotowania na: Tatar z tuńczyka Eli w rurkach francuskich

Przygotowanie tatara

1
Tuńczyka wyłożyć na sitko i odsączyć z oleju, przełożyć do miski i rozdrobnić.
Krok 1 - Tatar z tuńczyka Eli w rurkach francuskich foto
2
Górę pomidorów naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem. Po chwili pomidory odcedzić i zalać zimną wodą. Z pomidorów usunąć skórkę i pestki. Miąższ pokroić w małą kosteczkę.
Krok 2 - Tatar z tuńczyka Eli w rurkach francuskich foto
3
Ogórki obrać ze skórki. Cebulę obrać z łupinek. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Krok 3 - Tatar z tuńczyka Eli w rurkach francuskich foto
4
Koperek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Do miski z tuńczykiem dodać pomidory, ogórki, cebulę, koperek, majonez, przyprawić solą, pieprzem do smaku i wymieszać.
Krok 4 - Tatar z tuńczyka Eli w rurkach francuskich foto

Przygotowanie rurek

1
Patyki do rurek posmarować smalcem.
2
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 16 pasków zaczynając od krótszej strony.
3

Paski nawijać na patyki tak, żeby ciasto nachodziło na siebie.

4
Jajko wbić do garnuszka i rozbełtać.
5
Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem.
6
Piec rurki w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez około 15 minut aż się zrumienią. Zdejmować gorące rurki z patyków zaraz po wyjęciu z piekarnika
7
Gotowy tatar nakładać małą łyżeczką do rurek. Resztę farszu wykorzystać do kanapek. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.08.2019 12:51
Pomysłowo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak