Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łosoś
350 g -
awokado
1 szt -
suszone pomidory
8 g -
oliwa
80 g -
sok z cytryny
2 szt -
tabasco
do smaku -
sól
do smaku -
szczypiorek
do smaku -
sos
-
żółtko jajek
2 szt -
musztarda
1 łyżka -
sok z cytryny
1/2 szt -
oliwa
120 ml -
koperek
1/2 pęczka -
natka pietruszki
1/2 pęczka -
anchois
Przepis i sposób przygotowania Tatar z łososia Marcina Budynka
Łososia drobno siekamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tabasco. Awokado i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, mieszamy, dodajemy sok z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie ponownie mieszamy. W celu łatwiejszego formowania dania przygotowujemy 4 metalowe lub plastikowe obręcze i wykładamy je papierem do gotowania. W obręczach układamy tatar, a na górze awokado z suszonymi pomidorami. Przed podaniem zdejmujemy obręcze.
Sos: wszystkie składniki sosu mieszamy blenderem. Przygotowujemy 4 arkusze papieru do gotowania. Z każdego formujemy stożek do dekoracji i napełniamy przygotowanym wcześniej sosem. Stożek układamy na talerzu obok dania tak, aby każdy mógł dodawać sos wg własnego upodobania.
Komentarze (20)
Załaduj więcej komentarzy (10)