Tatar wołowy z chrupiącymi dodatkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Tatar wołowy od dawna towarzyszy przyjęciom i spotkaniom w gronie najbliższych. To jedna z najbardziej popularnych przystawek, która jest prosta w przygotowaniu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    500 gramów
  • żółtka

    4 sztuki
  • borowiki marynowane

    200 gramów
  • czerwona cebula

    2 sztuki
  • ogórki konserwowe Smak

    200 gramów
  • musztarda sarepska

Do smaku

  • przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek

  • pieprz czarny mielony

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę umyć, usunąć ewentualne błony i drobno posiekać lub zmielić w maszynce na sitku o małych oczkach.
Cebule obrać, drobno posiekać, podobnie z grzybami, ogórkami.
Tatara można podać na zmieszanych dodatkach lub ułożyć każde z nich osobno
na talerzu. Żółtko podajemy osobno w kieliszku lub na wierzchu mięsa w uformowanym zagłębieniu.
Tatara przyprawiamy do smaku.

Kucharek_pl
Najważniejszym sekretem pysznego tatara jest oczywiście mięso! Wybieramy najczęściej polędwicę wołową, zwracając uwagę, by nie była przerośnięta tłuszczem. Smak tatara zależy od dodatków, oprócz ogórków, cebuli i grzybów marynowanych można dodać odrobinę sardynki. Jajko do tatara należy sparzyć we wrzątku i dopiero potem oddzielić żółtko od białka. Zamiast borowików można też użyć marynowanych podgrzybków lub pieczarek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 17:30
Potrawa jest bardzo ładnie podana, chociaż ja nigdy tatara nie próbowałam i chyba poprzestanę na jedzeniu oczami;)
Babeczka35 27.01.2019 18:39
Pięknie wygląda, ale jakoś nie mogę się przemóc, szczerze to nigdy nie jadłam.
bietka 24.01.2019 09:35
Jakoś nie mogę sie przemóc do tatara
Bożena Matuszczyk 24.01.2019 09:13
Tatar wołowy to bardzo smaczna przekąska na naszych stołach.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat