Tatar wołowy z chrupiącymi dodatkami

Tatar wołowy z chrupiącymi dodatkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Tatar wołowy od dawna towarzyszy przyjęciom i spotkaniom w gronie najbliższych. To jedna z najbardziej popularnych przystawek, która jest prosta w przygotowaniu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    500 gramów
  • żółtka

    4 sztuki
  • borowiki marynowane

    200 gramów
  • czerwona cebula

    2 sztuki
  • ogórki konserwowe Smak

    200 gramów
  • musztarda sarepska

Do smaku

  • przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek

  • pieprz czarny mielony

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę umyć, usunąć ewentualne błony i drobno posiekać lub zmielić w maszynce na sitku o małych oczkach.
Cebule obrać, drobno posiekać, podobnie z grzybami, ogórkami.
Tatara można podać na zmieszanych dodatkach lub ułożyć każde z nich osobno
na talerzu. Żółtko podajemy osobno w kieliszku lub na wierzchu mięsa w uformowanym zagłębieniu.
Tatara przyprawiamy do smaku.

Kucharek_pl
Najważniejszym sekretem pysznego tatara jest oczywiście mięso! Wybieramy najczęściej polędwicę wołową, zwracając uwagę, by nie była przerośnięta tłuszczem. Smak tatara zależy od dodatków, oprócz ogórków, cebuli i grzybów marynowanych można dodać odrobinę sardynki. Jajko do tatara należy sparzyć we wrzątku i dopiero potem oddzielić żółtko od białka. Zamiast borowików można też użyć marynowanych podgrzybków lub pieczarek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 17:30
Potrawa jest bardzo ładnie podana, chociaż ja nigdy tatara nie próbowałam i chyba poprzestanę na jedzeniu oczami;)

Babeczka35

27.01.2019 18:39
Pięknie wygląda, ale jakoś nie mogę się przemóc, szczerze to nigdy nie jadłam.

bietka

24.01.2019 09:35
Jakoś nie mogę sie przemóc do tatara

Bożena Matuszczyk

24.01.2019 09:13
Tatar wołowy to bardzo smaczna przekąska na naszych stołach.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat