Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tatar wołowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

polędwica wołowa 200 g
oliwa 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
sos sojowy 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)

dodatkowo do podania

żółtko jajek 1 szt.
ogórek kiszony 2 szt.
cebula biała 1 szt.

Porada

Schłodzić przed podaniem, powinien być zjedzony w dniu jego przygotowania. Wołowina powinna być bardzo świeża i ze sprawdzonego źródła.

Przepis i sposób przygotowania na: Tatar wołowy

1. Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić i drobno pokroić (posiekać).
2. Dodać oliwę, sos i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać (dłonią, a nie łyżką), uformować z mięsa lekko spłaszczoną kulę.
3. Cebulę i ogórki drobniutko pokroić, ułożyć obok kuli z mięsa.
4. Żółtko proponuję podać na małym talerzyku (nie każdy lubi tatar z surowym żółtkiem). Jajko przed wyjęciem żółtka sparzyć gorącą wodą.
5. Porcja dla 1 osoby, jeść łącząc cebulę, ogórek i tatar.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 18.10.2016 14:07
Lubię, ale wolę jak najdrobniej zmielone mięso.
Beatris 18.10.2016 12:20
Ale bym teraz zjadła... mniam :)
asiatok 18.10.2016 11:59
Uwielbiam tatara!
Konczi 18.10.2016 11:15
Lubię taki tatar

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak