Przepis i sposób przygotowania na: Tartelette z gruszką i nutellą
Masło,mąkę i cukier włożyć do dużej miski i wyrobić ciasto,owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30min.
Następnie nagrzać piekarnik do 180°C.
Gruszki obrać,wydrążyć gniazda nasienne,następnie ponacinać je w plastry nie docinając do końca ,tak aby gruszka utrzymała kształt,nie rozpadła się.
Ciasto wyjać z lodówki,rozwałkować na grubość okolo 1/2cm(podsypać mąką przed wałkowaniem aby nie przywarło do stolnicy).
Rozwałkowanym ciastem wyłożyć foremki,nakłuć ciasto widelcem.
W misce ubić jaja,następnie dodać śmietankę,mielone migdały,nutellę i wszystko razem dobrze ubić.
Tak przygotowanym nadzieniem napełnić przygotowane foremi z ciastem .Nadzienie wlać do 3/4 wysokości foremek,na środek dajemy wcześniej przygotowane gruszki.
Piec około 25min.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.