Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarteletki z czarnymi malinami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
żółtko jajek 3 szt
cukier 4 łyżki
woda zimna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
masło 175 g

nadzienie

custard
maliny świeże
galaretka agrestowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tarteletki z czarnymi malinami

Zimne masło posiekać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe, cukier i żółtka. W miarę szybko wyrobić ciasto. Gdyby było za sypkie, należy dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko (ok. 3 mm), powycinać kółka nieco większe niż średnica naszych foremek i wyłożyć nimi natłuszczone foremki (ok. 12-14 foremek).
Obciążyć ciasto ryżem – położyć na cieście krążki z papieru do pieczenia i nasypać odrobinę ryżu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarni i podpiec – ok. 10 minut.

Po wyjęciu wysypać ryż, każdą tarteletkę poleć kremem custard (ja korzystałam z angielskiego gotowego kremu, ale można go zastąpić ugotowanym, waniliowym budyniem) i piec przez ok. 7-8 minut.
Przestudzone tarteletki dekorować malinami. Czarne maliny są pyszne ale różnią się w smaku od czerwonych.

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie- wlać mniej wody niż w przepisie. Schłodzić, kiedy będzie już na etapie żelowania, za pomocą pędzelka pomalować nią maliny. Gotowe tarteletki wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 17.07.2014 06:35
świetnie wyglądają
Alex_M 13.07.2014 14:39
nigdy nie jadłam czarnych malin :) ładne tartaletki :)
Jodaj 10.07.2014 09:32
malinowo i pysznie :)
Wiktoria29 09.07.2014 20:13
nie słyszałam jeszcze o czarnych malinach, fajna prezentacja
Anna169Hosz 09.07.2014 16:18
Nie to są maliny. W Polsce są dostępne dwa gatunki czarnych malin - Bristol i jeszcze jakaś inna, której nazwy nie pamiętam, bo ja mam właśnie Bristol.
jasiek 09.07.2014 15:39
a to nie są jeżyny?
Ola1young 09.07.2014 15:23
znakomite :)
IwonaDD 09.07.2014 12:38
wspaniałe!!!!
Beata999 09.07.2014 12:28
O,dobrze,że dopisałaś z czarnymi malinami,bo myślałam ,że to jeżyny.Niestety,czarnych malin nie spotkałam.
Beata999 09.07.2014 12:24
Piękne te jeżyny.
Agata3 09.07.2014 12:07
mniam, wyglądają bardzo apetycznie ;)
Renata9 09.07.2014 12:05
czy to maliny ? czy raczej jeżyny ? tartaletki wyglądają smacznie
Megg 09.07.2014 11:34
pysznie się prezentują :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak