Przepis i sposób przygotowania na: Tarteletki z czarnymi malinami
Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko (ok. 3 mm), powycinać kółka nieco większe niż średnica naszych foremek i wyłożyć nimi natłuszczone foremki (ok. 12-14 foremek).
Obciążyć ciasto ryżem – położyć na cieście krążki z papieru do pieczenia i nasypać odrobinę ryżu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarni i podpiec – ok. 10 minut.
Po wyjęciu wysypać ryż, każdą tarteletkę poleć kremem custard (ja korzystałam z angielskiego gotowego kremu, ale można go zastąpić ugotowanym, waniliowym budyniem) i piec przez ok. 7-8 minut.
Przestudzone tarteletki dekorować malinami. Czarne maliny są pyszne ale różnią się w smaku od czerwonych.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie- wlać mniej wody niż w przepisie. Schłodzić, kiedy będzie już na etapie żelowania, za pomocą pędzelka pomalować nią maliny. Gotowe tarteletki wstawić do lodówki.