Tartaletki ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • masło

    150 gram
  • jajko

    4
  • śmietana

    100 ml
  • szpinak mrożony

    200 gram
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • ser gouda

    100 (tarty)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tartaletki ze szpinakiem foto
Mąkę łączymy z masłem. Siekamy masło na mące dotąd, aż zrobią się z masła małe kawałeczki. Dopiero wtedy dodajemy 2 całe jajka.
Krok 2 - Tartaletki ze szpinakiem foto
Ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3 - Tartaletki ze szpinakiem foto
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Nie mam foremek do tartaletek, więc formuję je ręcznie. Wynik mojego rękodzieła widać na zdjęciach ;)
Krok 4 - Tartaletki ze szpinakiem foto
Tartaletki nakłuwamy widelcem aby nie urosły. Pieczemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w 180 stopniach.
Krok 5 - Tartaletki ze szpinakiem foto
Szpinak przesmażamy na oliwie, tak aby odparować wodę. Szpinak studzimy i wystudzony łączymy z 2 jajkami i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz suszonym czosnkiem Prymat.
Krok 6 - Tartaletki ze szpinakiem foto
Następnie nalewamy do tartaletek masę i posypujemy żółtym serem. Całość zapiekamy przez następne 25-30 minut.
Krok 7 - Tartaletki ze szpinakiem foto
Może to być samodzielna przekąska, jak i oddzielne danie podawane do sałatek. Na pewno zachęcają do sięgnięcia po szpinak ;) Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 13.02.2014 10:29
Pysznie wyglądają :-)
gosia561 10.03.2013 11:06
bardzo ciekawe, chyba zrobię
wyattearp 10.03.2013 06:59
bardzo lubię szpinak
Beatris 07.03.2013 23:29
Bardzo apetycznie wyglądają.
beniaminek 07.03.2013 21:34
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat