Tartaletki z serduszkiem na słono

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szkl
  • żółtko

    1
  • masło

    10 dag
  • śmietana kwaśna

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżka
  • kapusta

    30 dag
  • cebula

    1
  • masło

    3 łyzki
  • pieprz

  • keczup

  • ser gouda

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, żółtka, masła, śmietany, soli i majeranku zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce ok 20 min. Wałkujemy wykrawamy krążki i wykładamy do natłuszczonej formy do tartaletek (ok 6 szt). Z resztek ciasta wykrawamy foremką serduszka.
Kapustę gotujemy do miękkości, mielimy, odciskamy nadmiar płynu. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę i dodajemy kapustę. Smażymy razem ok 20 min do czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Wkładamy na ciasto i zapiekamy ok 15 min. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy tartaletki. Układamy na środku serduszka. Zapiekamy jeszcze 8-10 min. Dekorujemy keczupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jusiaa 28.01.2014 13:53
Walentynkowo, świetne :)
Kuchenka 28.01.2014 13:36
super jest!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat