Tartaletki z masą czekoladowo -pomarańczową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto kruche

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • masło

    130 gram
  • żółtka

    2 sztuki
  • śmietana

    3 łyżki
  • sól

    szczypta

masa

  • czekolada gorzka

  • czekolada mleczna

  • likier pomarańczowy

  • skórka pomarańczowa

    otarta z jednego pomarańcza
  • śmietana 30%

oraz

  • mini beziki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania



Mąkę posiekać z masłem dodać żółtka oraz śmietanę, zagnieść ciasto ,schłodzić pół godziny.

Przygotować foremki ,ciasto cienko rozwałkować .

Wykrawać foremką.

Wylepiać ciastem foremki.

Piec 10 minut w 200 stopniach.

Po upieczeniu ostudzić.

MASA:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej , śmietankę wlać do rondelka mocno podgrzać ( nie gotować ).

Śmietankę wlać do rozpuszczonej czekolady , wymieszać ,na koniec dolać likier oraz otartą skórkę.

Masę lekko schłodzić.

Napełnić kruche babeczki masą ,udekorować bezikiem.

Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edith85 13.03.2017 20:52
Smakowicie wyglądają
Wiktoria29 13.03.2017 16:05
musiały być pyszne
jan_mag 13.03.2017 11:57
Ale pyszności
gosia56 13.03.2017 10:10
na pewno smaczne ;)
w mojej kuchni 13.03.2017 09:32
pyszny deser
slodkieniebo 13.03.2017 08:49
Wyglądają świetnie ! :)
[email protected] 12.03.2017 23:38
Wygląda pysznie
mysza75 12.03.2017 22:47
jakie pyszne z czekoladą
Marta1986 12.03.2017 20:37
smakowicie wygląda
Stenka 12.03.2017 20:20
apetyczne babeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat