Tartaletki z łososiem i sosem serowym

APM

APM

Tartaletki z łososiem i sosem serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    150 gram
  • masło

    125 gram
  • żółtko

    1 sztuka
  • śmietana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczka
  • łosoś filet

    250 gram
  • por

    nieduży kawałek
  • pieprz cytrynowy

    szczypta
  • natka pietruszki

  • masło

    1 łyżka
  • camembert

    120 gram
  • ser żółty

    20 gram
  • śmietana

    130 gram
  • mleko

    1/4 szklanka
  • kostka rosołow

    1 sztuka
  • pieprz

    do smaku
  • masło

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz:

Łososia pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem cytrynowym i podsmażyć na maśle na rumiano, dodać pora i chwilę razem smażyć.

Sos:

W rondelku rozpuszczamy masło z kostką rosołową, dodajemy pokrojone sery i cały czas mieszamy aż do ich rozpuszczenia, dodajemy śmietanę, mleko. Doprawiamy pieprzem.
Sosem zalać rybę i dokładnie wymieszać.

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek, sól, żółtka, śmietanę i margarynę. Wszystko drobno posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki żeby się nie kleiło ).

Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować i wyciąć szklanką koła, wyłożyć nimi foremki wysmarowane margaryną.

Z folii aluminiowej wyciąć tyle kwadratów ile mamy babeczek, wyłożyć nią ciasto i wysypać suchą fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez ok. 10 minut. 

Po tym czasie wyciągnąć babeczki, wyrzucić folię z fasolą i nałożyć farsz. Piec babeczki ok. 20 minut aż boki lekko się zarumienią. 
Posypać posiekaną pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (38)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

25.10.2016 10:04
smaczna kolacja

trufelek

24.08.2016 09:57
Pycha!!! :)

Grazyna0211

18.04.2016 10:28
smaczne danie

ben-ka

20.02.2016 16:29
Nie jadłam takich jeszcze.......

Stenka

12.12.2015 16:10
smaczne i efektowne

cukiereczek

11.07.2015 17:39
wspaniały przepis

Ela15

11.07.2014 09:00
super przepis

Joannasz3190

22.04.2014 14:02
Pyszności :)

usmiech

10.04.2014 11:30
ładnie wyglądają

Adamorek

27.12.2013 14:05
Idealne na przyjęcia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat