Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z kremem budyniowym i owocami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruchy spód:

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 400 gramów
cukier puder 200 gramów
masło zimne 200 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Składniki na budyń:

żółtko jajek 2 sztuki
mleko 500 mililitrów
mąka ziemniaczana 2 łyżki
wanilia 1/2 sztuki
cukier brązowy 3 łyżki
masło 1 łyżka

Glazura:

sok brzoskwiniowy 250 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 2 łyżki

Dodatkowo:

owoce
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z kremem budyniowym i owocami

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą i cukrem pudrem, dodajemy posiekane w kostkę masło, jajka i całość bardzo dokładnie, ale szybko zarabiamy. Kruche ciasto można również zarobić w malakserze z odpowiednią końcówką. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na 1 godzinę.

2. Każdą foremkę do tartaletek smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Dzięki temu babeczki bardzo łatwo będzie nam wyciągać z foremek.

3. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, rozwałkowujemy je na ok. 4-5 mm na stolnicy podsypanej mąką. Podkładamy pod nie foremki, wypełniamy je rozwałkowanym ciastem i odcinamy na brzegach nadmiar ciasta. Tak postępujemy do momentu, aż zużyjemy całe ciasto. Przygotowane spody nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, aż kruche spody lekko zbrązowieją. Chwilę studzimy, ale jeszcze ciepłe babeczki wyciągamy z foremek.

4. Krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka razem z cukrem, masłem i ziarenkami wanilii stawiamy na gazie. Pozostałą część mleka mieszamy z mąką i żółtkami. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy przez około 20 s. Jeszcze gorącym budyniem napełniamy babeczki.

5. Glazura: 200g soku brzoskwiniowego podgrzewamy. W misce mieszamy pozostały sok razem z mąką ziemniaczaną i cukrem. Taką mieszankę wlewamy do gotującego się soku. Po 10 sekundach ściągamy garnek z ognia.

6. Babeczki dekorujemy ulubionymi owocami i smarujemy glazurą.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 17.05.2015 07:57
kruche pyszne babeczki
misia53 16.05.2015 23:56
bardzo piękne te twoje tartaletki
Skotka 16.05.2015 22:19
Pyszny deserek:)
dumel87 16.05.2015 20:48
poproszę jedną::)
Ada-Gaba 16.05.2015 20:44
pyszne słodkości
Kasnaj 16.05.2015 20:34
bardzo apetyczny przepis na deser
halina17 16.05.2015 20:26
Apetycznie wyglądają.
Gracer 16.05.2015 20:08
fajny przepis
Wiktoria29 16.05.2015 19:41
smakowite
Konczi 16.05.2015 19:05
wyglądają przepysznie
Stenka 16.05.2015 18:48
bardzo apetyczne
Aannkaa82 16.05.2015 18:46
bardoz apetyczne babeczki akurat do herbatki :)
Zdzisław 16.05.2015 17:58
pyszne słodkości jak lubię
Betina#45 16.05.2015 17:56
wyglądają cudownie ;) ale słodkości !
Kolorowa 16.05.2015 17:21
Lubię takie tartaletki ;)
Wiesława1 16.05.2015 16:14
pyszny deserek
mirosława4 16.05.2015 15:19
aż chce się jeść :)
inka2012 16.05.2015 14:50
apetyczne :)
ilka01 16.05.2015 14:48
wyglądają bardzo apetycznie :)
justynkag 16.05.2015 14:19
Bardzo fajny przepis na słodkie co nieco.
marenka 16.05.2015 13:52
chętnie bym się poczęstowała...;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak