Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z kremem budyniowym i owocami
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą i cukrem pudrem, dodajemy posiekane w kostkę masło, jajka i całość bardzo dokładnie, ale szybko zarabiamy. Kruche ciasto można również zarobić w malakserze z odpowiednią końcówką. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Każdą foremkę do tartaletek smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Dzięki temu babeczki bardzo łatwo będzie nam wyciągać z foremek.
3. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, rozwałkowujemy je na ok. 4-5 mm na stolnicy podsypanej mąką. Podkładamy pod nie foremki, wypełniamy je rozwałkowanym ciastem i odcinamy na brzegach nadmiar ciasta. Tak postępujemy do momentu, aż zużyjemy całe ciasto. Przygotowane spody nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, aż kruche spody lekko zbrązowieją. Chwilę studzimy, ale jeszcze ciepłe babeczki wyciągamy z foremek.
4. Krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka razem z cukrem, masłem i ziarenkami wanilii stawiamy na gazie. Pozostałą część mleka mieszamy z mąką i żółtkami. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy przez około 20 s. Jeszcze gorącym budyniem napełniamy babeczki.
5. Glazura: 200g soku brzoskwiniowego podgrzewamy. W misce mieszamy pozostały sok razem z mąką ziemniaczaną i cukrem. Taką mieszankę wlewamy do gotującego się soku. Po 10 sekundach ściągamy garnek z ognia.
6. Babeczki dekorujemy ulubionymi owocami i smarujemy glazurą.
Smacznego!