Tartaletki z jabłkami i migdałami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    190 g
  • cukier

    1 łyżka
  • masło

    100 g
  • sól

    1 szczypta
  • woda zimna

    3-4 łyżki

Składniki na nadzienie

  • jabłka

    9-10 szt
  • cukier brązowy

    40 g
  • masło

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • płatki migdałowe

    50 g

Dodatkowo

  • cukierki krówki

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy posiekane masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na 30 minut chowamy do lodówki.

Przygotowanie nadzienia:
Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem i cynamonem. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy kilka minut jabłka – ważne żeby owoce się nie rozpadły! Pod koniec dodajemy migdały w płatkach i dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Tartaletki podpiekamy ok. 20 minut.

Babeczki studzimy, a następnie napełniamy je jabłkami. Po wierzchu posypujemy pokruszonymi krówkami i ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy ok. 15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara13 13.04.2016 21:56
świetne babeczki
Ela427 13.04.2016 14:51
śliczne ;apetyczne
dollce 13.04.2016 13:24
apetyczne ;)
Franciszek 13.04.2016 00:38
dobre do kawy
Renataj 12.04.2016 23:02
Pyszności:) Fajny pomysł na wypełnienie gotowych korpusów babeczek i szybkie "co nie co" dla niezapowiedzianych gości:)
Mama niejadka 12.04.2016 21:46
Pyszny deser
joannaa24 12.04.2016 21:17
Smaczne połączenie ;)
bertpvd 12.04.2016 20:59
ale to jest piękne i pewnie strasznie smaczne :) migdały oraz jabłka - genialne połączenie
Renata9 12.04.2016 20:57
Chętnie bym skosztowała, bo na pewno smaczne :-)
IKrakowianka 12.04.2016 20:38
apetyczna fotka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat