Tartaletki z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • cukier puder

    10 dag
  • masło

    15 dag
  • żółtka

    1 szt
  • puree z dyni

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • śmietana

    2-3 łyżki
  • woda zimna

    2 łyżki
  • sól

    szczypta

Dodatki

  • śmietana 30%

    1/2 szkl
  • mleko

    1/2 szkl
  • jajko

    1 szt
  • cukier puder

    1 łyżka
  • budyń waniliowy

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • jabłka

    4-5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tartaletki z jabłkami foto
Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Krok 2 - Tartaletki z jabłkami foto
Następnie dodać pure z dyni, szczyptę soli i żółtko.
Krok 3 - Tartaletki z jabłkami foto
Wlać zimną wodę i śmietanę, szybko zagnieść ciasto.
Krok 4 - Tartaletki z jabłkami foto
Wylepić posmarowane tłuszczem foremki do babeczek, nakłuć widelcem i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Krok 5 - Tartaletki z jabłkami foto
Jajko wymieszać ze śmietaną, mlekiem, budyniem, cukrem waniliowym i cukrem. Do każdej babeczki wlać porcję budyniu.
Krok 6 - Tartaletki z jabłkami foto
Jabłka ze skórką cienko pokroić, delikatnie zwinąć w różyczkę i włożyć do babeczki. Piekarnik zagrzać do 180 stopni i włożyć blaszkę z tarteletkami na 15-20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 22.09.2017 07:47
Przepiękne!
bietka 20.09.2017 11:35
pyszne babeczki :)
Wacław 02.07.2017 14:41
deser doskonały :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat