Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szkl
cukier puder 10 dag
masło 15 dag
żółtko jajek 1 szt
puree z dyni 3 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
śmietana 2-3 łyżki
woda zimna 2 łyżki
sól szczypta

Dodatki

śmietana 30% 1/2 szkl
mleko 1/2 szkl
jajko 1 szt
cukier puder 1 łyżka
budyń waniliowy 2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
jabłka 4-5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Krok 1 - Tartaletki z jabłkami foto
2
Następnie dodać pure z dyni, szczyptę soli i żółtko.
Krok 2 - Tartaletki z jabłkami foto
3
Wlać zimną wodę i śmietanę, szybko zagnieść ciasto.
Krok 3 - Tartaletki z jabłkami foto
4
Wylepić posmarowane tłuszczem foremki do babeczek, nakłuć widelcem i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Krok 4 - Tartaletki z jabłkami foto
5
Jajko wymieszać ze śmietaną, mlekiem, budyniem, cukrem waniliowym i cukrem. Do każdej babeczki wlać porcję budyniu.
Krok 5 - Tartaletki z jabłkami foto
6
Jabłka ze skórką cienko pokroić, delikatnie zwinąć w różyczkę i włożyć do babeczki. Piekarnik zagrzać do 180 stopni i włożyć blaszkę z tarteletkami na 15-20 minut.
Krok 6 - Tartaletki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 22.09.2017 07:47
Przepiękne!
bietka 20.09.2017 11:35
pyszne babeczki :)
Wacław 02.07.2017 14:41
deser doskonały :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak