Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z jabłkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 75 g
mąka krupczatka 75 g
margaryna 90 g
cukier puder 1-2 łyżki
żółtko jajek 1
śmietana 30% 1-2 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Nadzienie

jabłka 4
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
cynamon Prymat szczypta

Porada

Przepis na te babeczki znalazłam na miloscwbrzuchumam.

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z jabłkami

Mąki przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Przesypujemy na stolnicę, dodajemy żółtko, śmietanę i pokrojoną w kostkę margarynę. Ciasto zagniatam, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 0,5 godziny.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce i dodajemy sok z cytryny. Nadmiar soku odlewamy, a starte jabłka mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem i cukrem.

Foremki do tartaletek smarujemy margaryną i wykładamy ciastem (około 2/3 całego ciasta). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy 10 minut. Podpieczone i ostudzone ciasto na tartaletki wypełniamy jabłkami. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy, wykrawamy kółka foremką lub kubkiem, za pomocą słomki robimy dziurki i tak przygotowanym ciastem przykrywamy nadzienie jabłkowe.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy tartaletki do aż się zarumienią (około 20-30 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 15.11.2015 08:39
Super jabłkowy wypiek.
tomek18 14.11.2015 20:11
rewelacja! muszę zrobić
Jadwiga/Jaga85 13.11.2015 20:14
Pięknie się prezentują
bietka 13.11.2015 15:04
muszą być pyszne :)
Anna169Hosz 13.11.2015 14:36
Prawdziwe pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak