Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka orkiszowa 130 g, mąka jasna
mąka krupczatka 50 g
masło 100 g
żółtko jajek 1
cukier 1 łyżka
woda zimna 1-2 łyżki

Krem czekoladowy

kuwertura czekoladowa 250 g, ciemna min 55% kakao
śmietana kremówka 200 g
cukier puder 2-3 łyżki

Korzenna gruszka

gruszka 1
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
Goździki całe Prymat 4 sztuki
kardamon 2 ziarna
fenkuł 10 ziaren
Cynamon cały Prymat 1/2
laska wanilii 1/2
cukier 2 łyżki

Dekoracja

mięta

Porada

Zamiast mąki orkiszowej można użyć zwykłej pszennej.

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysyp mąki, dodaj masło, cukier, żółtko.
Krok 1 - Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką foto
2
Posiekaj wszystko albo specjalną siekaczką do ciasta albo nożem. Powstanie kruszonka. Wyrabiaj ciasto krótko, jeśli nie chce się połączyć dodaj 1-2 łyżki zimnej wody.
Krok 2 - Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką foto
3
Uformuj kulę.
Krok 3 - Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką foto
4
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Krok 4 - Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką foto
5
Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część ciasta wyłóż do foremek z wyciąganym dnem o średnicy 10 cm, najłatwiej to zrobić rękoma i podociskać palcami.
Krok 5 - Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką foto
6
Dno tartaletek ponakłuwaj gęsto widelcem.
Krok 6 - Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką foto
7
Tartaletki piecz w 190 st. C przez 15-18 minut. Wyciągnij z pieca i ostudź. Zostaw je w foremkach.
Krok 7 - Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką foto
8
Czekoladę posiekaj z grubsza.
Krok 8 - Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką foto
9
Do garnuszka wlej śmietanę i zagotuj ją, zdejmij z ognia. Do gorącej śmietany dodaj posiekaną czekoladę i cukier puder. Mieszaj tak długo, aż czekolada dobrze się rozpuści i połączy ze śmietaną. Odstaw do schłodzenia i lekkiego zgęstnienia.

Krok 9 - Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką foto
10
Do garnuszka wlej wino i wodę, dodaj wszystkie przyprawy, cukier, zagotuj. Gruszkę przetnij na pół i włóż do gotującego się syropu. Pogotuj ją z 10 minut. Wyciągnij na deskę, poczekaj, aż ostygnie a potem pokrój w cienkie plastry wzdłuż gruszki.
Krok 10 - Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką foto
11
Na wystudzone spody wylej czekoladowy ganache, wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, by ganache zastygł. Gdy krem zastygnie możemy układać na nim kawałki gruszki i dekorować listkami mięty.

Krok 11 - Tartaletki z czekoladowym ganache i korzenną gruszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 25.10.2015 15:16
to musi być pyszne
slodkieniebo 21.10.2015 13:45
Wspaniałe :)
Dorota76 18.10.2015 18:59
musi być bardzo smaczne
Lis 18.10.2015 15:42
Smakowicie wyglądają:)
gosia56 18.10.2015 11:44
Oj zjadłabym jedną;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak