Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z czekoladą, orzechami i bitą śmietaną
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto , zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciastem wylepiamy foremki do tartalinek małych ja użyłam 8cm
Pieczemy każdą partię po 10-12 min w tem 180st
Z tej porcji wyszło mi 18szt
CZEKOLADA :
czekoladę topimy w kąpieli wodnej, do stopionej dodajemy śmietankę i masło, jeśli się zrobią grudki dodajemy więcej śmietanki mieszamy aż konsystencja będzie gładka, jeśli stopimy samą czekolade i taką damy na ciasto, będzie twarde do krojenia.Lekko studzimy i napełniamy nasze tartinki średnio po 3 -4 łyżki czekolady, następnie sypiemy do każdej po kilka orzechów całych. zostawiamy do zastygnięcia.
ŚMIETANA :
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , na koniec dodajemy ajerkoniak, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ciasteczka, zostawiając środek pusty by było widać co jest w środku, schładzamy.