Tartaletki z czarną porzeczką i cukrem trzcinowym

Tartaletki z czarną porzeczką i cukrem trzcinowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tartaletki idealne na piknik.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier puder

    1.4 szklanki
  • margaryna

    10 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie

Dodatkowo:

  • czarna porzeczka

    1.5 szklanki
  • cukier trzcinowy

    1.4 szklanki
  • biała czekolada

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Mąkę, cukier waniliowy i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek wynosi około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Nadziewanie: Do każdej tartaletki nakładamy porcję porzeczek i posypujemy cukrem trzcinowym wedle uznania.
3. Pieczenie: Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy ją do woreczka strunowego i na upieczonych tartaletkach rysujemy kratkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat