Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto:
-
mąka tortowa
1 szklanka -
cukier puder
1.4 szklanki -
margaryna
10 dag -
jajko
1 sztuka -
cukier wanilinowy
1 opakowanie
Składniki na masę:
-
mleko
2 szklanki -
budyń waniliowy
1 opakowanie -
cukier
1 łyżka
Dodatkowo:
-
czarna porzeczka
0.5 szklanki -
cukier puder
2 łyżki
Sposób przygotowania
1. Ciasto: Mąkę, cukier waniliowy i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek wynosi około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Budyń: Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Natomiast w drugiej rozpuszczamy budyń. Gdy mleko będzie zagotowane wlewamy budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Budyń przekładamy do tartaletek. Porzeczkami posypujemy budyń.
3. Pieczenie: Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się