Tartaletki z budyniem i czarną porzeczką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Słodkie tartaletki można zabrać ze sobą na piknik. Są bardzo proste w przygotowaniu.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier puder

    1.4 szklanki
  • margaryna

    10 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie

Składniki na masę:

  • mleko

    2 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    1 łyżka

Dodatkowo:

  • czarna porzeczka

    0.5 szklanki
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Mąkę, cukier waniliowy i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek wynosi około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Budyń: Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Natomiast w drugiej rozpuszczamy budyń. Gdy mleko będzie zagotowane wlewamy budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Budyń przekładamy do tartaletek. Porzeczkami posypujemy budyń.
3. Pieczenie: Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat