Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z budyniem i czarną porzeczką

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Słodkie tartaletki można zabrać ze sobą na piknik. Są bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka tortowa 1 szklanka
cukier puder 1.4 szklanki
margaryna 10 dag
jajko 1 sztuka
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Składniki na masę:

mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 łyżka

Dodatkowo:

czarna porzeczka 0.5 szklanki
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z budyniem i czarną porzeczką

1. Ciasto: Mąkę, cukier waniliowy i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek wynosi około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Budyń: Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Natomiast w drugiej rozpuszczamy budyń. Gdy mleko będzie zagotowane wlewamy budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Budyń przekładamy do tartaletek. Porzeczkami posypujemy budyń.
3. Pieczenie: Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak