Tartaletki z brzoskwiniami

Tartaletki z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Te tartaletki z brzoskwiniami to prawdziwa uczta! Chrupiące ciasto francuskie w połączeniu z soczystą brzoskwinią i nutą wanilii smakuje rewelacyjnie. Wystarczy pokroić ciasto, ułożyć brzoskwinie, posypać migdałami i do pieca. Łatwiej się nie da!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tartaletki z brzoskwiniami:

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • brzoskwinie

    6 szt.
  • cukier

    1 łyżka
  • ekstrakt waniliowy

    3 łyżeczek
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Glazura:

  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • ekstrakt waniliowy

    0.5 łyżeczki
  • mleko

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • jajko

    1 szt.
  • płatki migdałowe

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciastka:

Brzoskwinie dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy pestki i kroimy w grubsze plasterki. Skrapiamy ekstraktem z wanilii, posypujemy cukrem i lekko mieszamy.

Schłodzone ciasto francuskie* kroimy na 12 równych kwadratów o wymiarach 7x7 i układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.

Na każdym kawałku ciasta układamy 3-4 plasterki brzoskwiń. Brzegi ciasta smarujemy obficie roztrzepanym jajkiem. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy około 20-25 minut, aż ciastka będą rumiane.

 

Glazura:

Do cukru pudru dodajemy mleko oraz ekstrakt z wanilii i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, można dodać więcej mleka. Przestudzone ciastka dekorujemy przygotowaną glazurą.

Smacznego!

* użyłam dobrej jakości ciasta francuskiego, na maśle, bez sztucznych dodatków

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat