Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z bitą śmietaną i jagodami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 180 g
masło zimne 100 g
jajko 1 sztuka
cukier 3 łyżki
sól szczypta

Pozostałe

jagody 1/2 l
galaretka jagodowa 1 opakowanie
wrzątek 200 ml
śmietana 36% 350 g
cukier 3 łyżki

Porada

Pyszne i chrupiące mini tarty z dodatkiem bitej śmietany i jagód stanowią wspaniały deser.

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z bitą śmietaną i jagodami

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier trzcinowy, sól i zimne, pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Wkładamy na 45 minut do lodówki.

2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i przenosimy do wysmarowanych masłem foremek do tartaletek. Pieczemy przez około 25-30 minut w 180 stopniach (aż ładnie się zrumienią). Następnie ciasto studzimy.

3. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku.

4. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Napełniamy nią wystudzone tartaletki. Następnie na wierzch wykładamy dużą ilość jagód. Za pomocą pędzelka smarujemy obfitą ilością tężejącej galaretki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 02.07.2017 07:47
Takie, to i ja bym zjadła z kuszącą bitą smietana
asiatok 20.10.2016 23:50
jagodowe cudo!
Ada-Gaba 20.10.2016 20:27
coś pysznego
Ela15 20.10.2016 15:43
fajny deser
Babeczka35 19.10.2016 22:39
Pysznie wyglądają.
ben-ka 19.10.2016 16:16
Takie, to i ja bym zjadła......
Edita 19.10.2016 13:53
ale pysznosci
Grazyna0211 19.10.2016 13:50
smaczny deser
Wiesława1 19.10.2016 13:02
Pyszna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak