Tartaletki sernikowo-mandarynkowe

Tartaletki sernikowo-mandarynkowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Tartaletki sernikowe z mandarynką i galaretką. Do kawki polecam bo są naprawdę dobre. Fajne orzeźwiające mogą być na wynos do pracy. Taka chwila przyjemności z kawałkiem ciacha.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche:

  • mąka pszenna

    200 gramów
  • masło 82%

    100 gramów
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • woda zimna

    1 łyżka

Masa serowa:

  • ser twarogowy

    200 gramów
  • śmietana kremówka

    250 gramów
  • budynie śmietnkowe

    1 łyżka
  • jajko

    3 sztuki
  • pomarańcze

    1 sztuka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

    1 łyżka

Nadzienie:

  • mandarynki w puszce w zalewie

    2 puszki
  • galaretki pomarańczowe

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone masło zimne, jajka, puder, sól, wodę i ciasto najpierw kroję nożem, a potem krótko zagniatam, i wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki od tartaletek smaruję. Ciasto dzielę na siedem części i każdą rozwałkowuję, przekładam do foremki i formuję palcami. Spody ciasta nakłuwam widelcem. Wstawiam tarty do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 20 minut aż się zarumienią.

Masa serowa:
Ser miksuję blenderem, ale można go zmielić. Dodaję do niego śmietanę, jajka, cukier cytrynowy, puder, skórkę z utartej pomarańczy i sok z całej pomarańczy. Mieszam mikserem ale tylko do połączenia składników i na końcu dodaję budyń. Masę serową przekładam do wystudzonych tarteletek i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni termoobieg na 10 minut, potem zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze 30 minut. Piekarnik wyłączam i zostawiam do przestygnięcia w nim przy uchylonych drzwiczkach.

Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody gorącej. Jak serniczki przestygną układam na nich cząstki mandarynek, i polewam lekko tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 30.01.2019 10:41
Ja kawę już wypiłam, ale na taką pyszną tartaletkę, to z chęcią bym się skusiła : )
Bożena Matuszczyk 30.01.2019 09:05
Bardzo smakowite, apetyczne no i dla tego porywam do kawki bo akurat popijam.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat