Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki sernikowo-mandarynkowe
Ciasto:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone masło zimne, jajka, puder, sól, wodę i ciasto najpierw kroję nożem, a potem krótko zagniatam, i wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki od tartaletek smaruję. Ciasto dzielę na siedem części i każdą rozwałkowuję, przekładam do foremki i formuję palcami. Spody ciasta nakłuwam widelcem. Wstawiam tarty do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 20 minut aż się zarumienią.
Masa serowa:
Ser miksuję blenderem, ale można go zmielić. Dodaję do niego śmietanę, jajka, cukier cytrynowy, puder, skórkę z utartej pomarańczy i sok z całej pomarańczy. Mieszam mikserem ale tylko do połączenia składników i na końcu dodaję budyń. Masę serową przekładam do wystudzonych tarteletek i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni termoobieg na 10 minut, potem zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze 30 minut. Piekarnik wyłączam i zostawiam do przestygnięcia w nim przy uchylonych drzwiczkach.
Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody gorącej. Jak serniczki przestygną układam na nich cząstki mandarynek, i polewam lekko tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki.