Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki rabarbarowo-truskawkowe
Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy zimne posiekane masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto, które odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy i przekładamy do foremek tartaletkowych. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy papier z grochem i podpiekamy jeszcze 5 minut.Studzimy.
krem:
Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na kilka minut, aby puścił sok. Potem zalewamy 1/2 szkl wody i gotujemy mieszając od czasu do czasu aby się nie przypalił. Kiedy rabarbar będzie miękki miksujemy całość blenderem i dodajemy zmiksowane truskawki. Całość gotujemy razem przez 3-4 minuty, dodajemy resztę cukru i żelfiks oraz syrop kukurydziany (można zastąpić żelfiksem, czyli dajemy nie 1, a 3 łyżki ) Studzimy.
bezy:
Białka ubijamy ze szczyptą soli i 50 g cukru.
Resztę cukru zalewamy wodą i gotujemy pilnując termometrem cukierniczym temperatury syropu, musi osiągnąć 120 stopni. Syrop o tej temperaturze wlewamy powoli do miksowanych białek , wlewamy go przy brzegu naczynia w którym miksujemy białka. Miksujemy całość około 10 minut aby wystudzić białka z ciepłym syropem (na początku białka będa bardzo płynne, ale po około 10 minutach zrobią się gęste i zwarte). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Ozdabiamy nią wierzch tartaletek.
Bezę można przypalić palnikiem gazowym lub wstawić tartaletki do piekarnika 120 stopni na 20 minut, a potem jeszcze na 5 minut podwyższamy temperaturę do 150 stopni,aby bez się lekko przyrumieniła.