Tartaletki kruche z prażonymi jabłkami i gruszką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • jaja

    2 szt
  • smietana 18%

    1 łyżka
  • miód prawdziwy

    1 łyżka lipowy z imbirem
  • cukier puder

    1.2 szkl
  • wanilia

    1/2 laski
  • margaryna

    1 kostka
  • mąka pszenna

    550 g tortowa typ 450
  • Soda oczyszczona Prymat

    3 szczypty

NADZIENIE ;

  • jabłka

    6 szt
  • gruszka

    6 szt
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • cukier kryształ

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka lipowy z imbirem
  • kardamon

    1 szczypta do każdej tartaletki
  • cynamon

    1 szczypta do każdej tartaletki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tartaletki kruche z prażonymi jabłkami i gruszką  foto
Do miski wkładamy wszystkie składniki ciasta i zagniatamy je szybko, po czym umieszczamy w lodówce na 30 min.
Krok 2 - Tartaletki kruche z prażonymi jabłkami i gruszką  foto
Każdą foremkę wylepiamy ciastem, moje mają ok 9cm średnicy wyszło mi 12szt.
Krok 3 - Tartaletki kruche z prażonymi jabłkami i gruszką  foto
Jabłka i gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki i przesmażamy z cukrem na maśle, aż do odparowania soku i następnie studzimy.
Krok 4 - Tartaletki kruche z prażonymi jabłkami i gruszką  foto
Do każdej foremki wylepionej ciastem wkładamy porcję owoców, oprószamy przyprawami.
Krok 5 - Tartaletki kruche z prażonymi jabłkami i gruszką  foto
Pozostałą część ciasta wałkujemy i radełkiem kroimy na paski.
Krok 6 - Tartaletki kruche z prażonymi jabłkami i gruszką  foto
Paseczkami ozdabiamy nasze tartaletki, następnie pieczemy w temp. 180st przez ok 40 min, ja piekę do mocnego zrumienienia się ciasta, bo lubimy kruche dobrze wypieczone, takie ciemne. Należy to kontrolować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paulina2157 05.10.2015 06:36
świetny deserek
Poison1988 04.10.2015 17:21
ale smakowitości :)
W poszukiwaniu inspiracji 03.10.2015 23:10
Pyszności :)
misia53 03.10.2015 20:29
Dobry przepis , smacznie wyglądają
Saga123 03.10.2015 20:17
aż chce się jeść :)
Grazyna0211 03.10.2015 19:38
pyszna klasyka
Joannasz3190 03.10.2015 19:33
Muszą być pyszne :)
zabcia117 03.10.2015 19:31
Ciekawy pomysł.
MałaMi89 03.10.2015 19:27
Oby poszło w cycki - poproszę dwie :D
Malinka 03.10.2015 19:22
Takich słodkości nigdy nie odmówię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat