Przepis i sposób przygotowania na: TARTALETKI BURACZKOWE Z FETĄ
Kroki postępowania
Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z kakao, solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i zagniatamy szybko ciasto.Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. w celu schłodzenia. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek.
Do zeszklonej cebuli dodajemy starte buraki oraz ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz. Całość mieszamy i trzymamy na ogniu ok. 5 min. Studzimy.
Wystudzone tartaletki napełniamy podsmażonymi buraczkami i zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu układamy kawałki fety.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
Podajemy na ciepło.