TARTALETKI BURACZKOWE Z FETĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tartaletki

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • masło

    100 g
  • śmietana 30%

    2-3 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • sól i pieprz

  • Imbir mielony Prymat

    szczypta
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta

Nadzienie

  • buraki czerwone

    1-2 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt
  • oliwa

    2 łyżka
  • ocet jabłkowy

    1-2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

  • ser feta

    1/2 op
  • jajko

    2 szt
  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - TARTALETKI BURACZKOWE Z FETĄ foto
Tartaletki:
Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z kakao, solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i zagniatamy szybko ciasto.Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. w celu schłodzenia. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek.
Krok 2 - TARTALETKI BURACZKOWE Z FETĄ foto
Wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do tartaletek. Nakłuwany spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy.
Krok 3 - TARTALETKI BURACZKOWE Z FETĄ foto
Buraki obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie aż będą miękkie. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do zeszklonej cebuli dodajemy starte buraki oraz ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz. Całość mieszamy i trzymamy na ogniu ok. 5 min. Studzimy.
Krok 4 - TARTALETKI BURACZKOWE Z FETĄ foto
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia.
Krok 5 - TARTALETKI BURACZKOWE Z FETĄ foto
Jajka lekko roztrzepujemy i mieszamy ze śmietanką. Lekko przyprawiamy pieprzem i solą. Ser feta kroimy w drobną kosteczkę.
Wystudzone tartaletki napełniamy podsmażonymi buraczkami i zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu układamy kawałki fety.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
Podajemy na ciepło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Laila2786 11.01.2017 13:41
świetne te babeczki, lubię takie pomysły
KuchniaMagdaLeny 07.01.2017 20:47
Dziękuję :)
Marcepanowy kącik 07.01.2017 17:32
Pyszna i zdrowa przekąska :)
Stenka 07.01.2017 11:15
ciekawa propozycja
KORAL 07.01.2017 10:12
Muszą być smaczne :)
ilka01 07.01.2017 10:10
ciekawa propozycja :)
jagoda5913 07.01.2017 00:44
ciekawy pomysł ,super
norweska20 06.01.2017 21:37
inspirujące podejście :)
Renataj 06.01.2017 21:24
Ciekawy i apetyczny pomysł na buraczki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat