Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
mąka pszenna
100 g -
mąka
lniana 50 g -
masło
50 g -
margaryna
50 g -
Bazylia suszona Prymat
1 łyżeczka -
żółtko jajek
1 sztuka -
sól
1 płaska łyżeczka
nadzienie SOS
-
śmietana 18 proc
200 ml -
jajko
1 duże -
koper świeży
garść -
sól
1 płaska łyżeczka -
pieprz
-
pieprz czerwony
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
Tymianek suszony Prymat
-
Bazylia suszona Prymat
nadzienie
-
szparagi
4 sztuki -
lubczyk świeży
5 listków -
pomidorki koktajlowe
8 sztuk
Przepis i sposób przygotowania Tarta ziołowa z szparagami
Kroki postępowania

Wszystko rozcieramy dłońmi na kruszonkę , dodajemy żółtko i szybko zagniatamy jednolite ciasto.
Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki .
Wysmarowaną i posypaną formę 20 wypełniamy ciastem. Ciasto będzie się kruszyć, ale po upieczeniu jest idealne.
Spód podpiekamy ok. 15 minut w 170-180 C.

Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, posiekanym koperkiem i resztą składników.

Pieczemy do zarumienienia ok. 40-50 minut.
Komentarze (4)