Tarta ziołowa z szparagami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    100 g
  • mąka

    lniana 50 g
  • masło

    50 g
  • margaryna

    50 g
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • sól

    1 płaska łyżeczka

nadzienie SOS

  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • jajko

    1 duże
  • koper świeży

    garść
  • sól

    1 płaska łyżeczka
  • pieprz

  • pieprz czerwony

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Tymianek suszony Prymat

  • Bazylia suszona Prymat

nadzienie

  • szparagi

    4 sztuki
  • lubczyk świeży

    5 listków
  • pomidorki koktajlowe

    8 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta ziołowa z szparagami foto
Mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy ,sól , suszoną bazylię , pokrojone zimne masło i margarynę.

Wszystko rozcieramy dłońmi na kruszonkę , dodajemy żółtko i szybko zagniatamy jednolite ciasto.

Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki .

Wysmarowaną i posypaną formę 20 wypełniamy ciastem. Ciasto będzie się kruszyć, ale po upieczeniu jest idealne.

Spód podpiekamy ok. 15 minut w 170-180 C.
Krok 2 - Tarta ziołowa z szparagami foto
Szparagi obmywamy, przełamujemy i krótko gotujemy w osolonej wodzie, potem studzimy pod zimną wodą.
Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, posiekanym koperkiem i resztą składników.
Krok 3 - Tarta ziołowa z szparagami foto
Na lekko ostudzony spód tarty wylewamy śmietanę, układamy wzorek i szybko z powrotem wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy do zarumienienia ok. 40-50 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 28.06.2017 18:19
O, la la, kolejne frykasy. Super.
Bożena Matuszczyk 28.06.2017 18:11
Pomysłowo i smacznie;)
Ada-Gaba 28.06.2017 12:22
bardzo pomysłowa
Justyna Jussstiii 26.06.2017 20:00
pieknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat