Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ziołowa z szparagami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 100 g
mąka lniana 50 g
masło 50 g
margaryna 50 g
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 płaska łyżeczka

nadzienie SOS

śmietana 18 proc 200 ml
jajko 1 duże
koper świeży garść
sól 1 płaska łyżeczka
pieprz
pieprz czerwony
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Tymianek suszony Prymat
Bazylia suszona Prymat

nadzienie

szparagi 4 sztuki
lubczyk świeży 5 listków
pomidorki koktajlowe 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ziołowa z szparagami

Kroki postępowania

1
Mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy ,sól , suszoną bazylię , pokrojone zimne masło i margarynę.

Wszystko rozcieramy dłońmi na kruszonkę , dodajemy żółtko i szybko zagniatamy jednolite ciasto.

Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki .

Wysmarowaną i posypaną formę 20 wypełniamy ciastem. Ciasto będzie się kruszyć, ale po upieczeniu jest idealne.

Spód podpiekamy ok. 15 minut w 170-180 C.
Krok 1 - Tarta ziołowa z szparagami foto
2
Szparagi obmywamy, przełamujemy i krótko gotujemy w osolonej wodzie, potem studzimy pod zimną wodą.
Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, posiekanym koperkiem i resztą składników.
Krok 2 - Tarta ziołowa z szparagami foto
3
Na lekko ostudzony spód tarty wylewamy śmietanę, układamy wzorek i szybko z powrotem wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy do zarumienienia ok. 40-50 minut.
Krok 3 - Tarta ziołowa z szparagami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 28.06.2017 18:19
O, la la, kolejne frykasy. Super.
Bożena Matuszczyk 28.06.2017 18:11
Pomysłowo i smacznie;)
Ada-Gaba 28.06.2017 12:22
bardzo pomysłowa
Justyna Jussstiii 26.06.2017 20:00
pieknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak