Tarta ze szprotkami

Tarta ze szprotkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • jajko

    do posmarowania
  • por

    1 duży
  • szprotki

    8 sztuk, wędzone
  • oliwki

    na dekorację
  • pomidorki koktajlowe

    5 sztuk
  • gouda

    4 dag zielone pesto
  • gouda

    4 dag czerwone pesto
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • tymianek

    do smaku
  • miód płynny

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • śmietana

    1 łyżka
  • jajko

    do smarowania
  • bazylia świeża

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta ze szprotkami foto
Por oczyszczamy i kroimy w plasterki. Pokrojonego przysmażamy na oleju.
Krok 2 - Tarta ze szprotkami foto
Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Do przestudzonego dodajemy jajko oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Tarta ze szprotkami foto
Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi otrzymanego, mniejszego już ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski ciasta. Smarujemy je jajkiem. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
Krok 4 - Tarta ze szprotkami foto
Na środek ciasta wykładamy, równomiernie przygotowaną masę porową.
Krok 5 - Tarta ze szprotkami foto
Następnie wykładamy szprotki, przekrojone na połowę oliwki oraz pokrojone w plasterki pomidorki.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Między czasie sery ścieramy na tarte o grubych oczkach. Nakładają je na ciasto na ok 5 minut przed końcem pieczenia. Gdy się rozpuszczą tarta jest gotowa.
Jadwiga/Jaga85
Tarta powstaje szybko i prosto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata Pin

18.12.2015 14:31
Fajny pomysł.

dollce

18.12.2015 09:11
super propozycja

ilka01

17.12.2015 10:39
pyszności:)

NatalkaC

17.12.2015 09:28
Jak to wszystko pięknie wygląda. Smakowity kącik u Ciebie ;)

Poison1988

17.12.2015 07:56
ależ tu smacznie :)

gusia1000

16.12.2015 23:18
Pomysłowo, ciekawie.

Wafelek2601

16.12.2015 23:16
Ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat