Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem zapieczona z pomidorami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 190g
masło 80g
żółtko jajek 1
sól
pieprz
Nadzienie:
szpinak świeży w liściach 170g
śmietana 3 łyżki
jajko 1
ząbek czosnku 1
sok z cytryny 2 łyżki
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
pomidor 1
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem zapieczona z pomidorami

Wyrobić ciasto i schłodzić 20 minut w lodówce.
Szpinak umyć, przelać wrzątkiem, posiekać.
Zrobić sos ze śmietany, jajka, startego żółtego sera, czosnku, soku z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Wymieszać ze szpinakiem.
Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy na tartę (okrągłej). Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku 10 min w 180 stopniach. Po 10 minutach wyjąć i dodać szpinak wymieszany z sosem. Piec 15 minut. Ponownie wyjąć i na wierzchu poukładać pokrojonego na plasterki pomidora. Dokończyć pieczenie jeszcze 5 minut. Podawać na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Idealna tarta na przystawkę lub kolację . Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 09.09.2013 21:43
ale pyszny obiadek
ssylwiaa 09.09.2013 20:50
pyszna tarta :)
Boska_Agatka 09.09.2013 19:05
Ale bym zjadła mniaaaaaaaam
Rafał3 09.09.2013 18:55
pyszności tylko palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak