Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 g
  • masło

    1/2 kostki
  • jajko

    1 szt
  • sól

  • szpinak mrożony

    1 paczka
  • czosnek

    4 ząbki
  • pomidory

    2 szt
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • sól, pieprz

  • pietruszka zielona

    1/2 pęczka
  • ser lazur

    1 (błękitny)
  • ser lazur

    1 (zielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z solą, masłem i jajkiem. Zagnieść ciasto, włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Wyłożyć na wytłuszczoną formę, nakłuć widelcem i upiec w 180 stopniach przez 20 minut. Szpinak poddusić z czosnkiem i posiekaną połową pietruszki. Na koniec dodać śmietanę. Na upieczoną tartę wyłożyć ser niebieski pokrojony w plastry, na to szpinak. Następnie ułożyć pomidory w plastrach, a na to ser zielony w plasterkach i reszta posiekanej pietruszki. Zapiec 15-20 minut i podawać. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 26.10.2012 09:12
pyszności
Małgorzata106 09.06.2012 21:00
pycha
cooleczka 29.12.2011 09:21
pycha
Karol P 28.12.2011 06:37
taka tarta jest rewelacyjna
edyta44 11.12.2011 13:55
wsmaczne
Edyta38 11.01.2011 14:57
pychota
edyta44 08.11.2010 12:13
smaczna i bardzo ladnie wyglada
Ewelina45 07.11.2010 15:13
pycha
MAR3STA 07.11.2010 09:36
znakomita!
mehia 06.11.2010 16:17
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat