Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta
- tarta ze szpinakiem, serem ricotta, serem feta i suszonymi pomidorami
- wyśmienite danie kuchni francuskiej
- kruche ciasto francuskie z przepysznym nadzieniem
- pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny
Kroki postępowania
Szpinak po umyciu i osuszeniu siekamy niezbyt drobno i podsmażamy na łyżce masła przez ok. 5 minut. Wyłączamy palnik pod patelnią, dodajemy ser ricotta, dwie szczypty pieprzu i dokładnie mieszamy.
Fetę i suszone pomidory kroimy w kostkę. Roztrzepane jajko mieszamy z jogurtem i doprawiamy pieprzem do smaku.
Rozwałkowane ciasto francuskie przenosimy do blaszki do pieczenia tarty. Wyklejamy spód i boki, zostawiając trochę ciasta na paseczki do przykrycia wierzchu tarty.
Na spodzie wykładamy szpinak z serem ricotta.
Układamy fetę i suszone pomidory. Całość zalewamy sosem z jogurtu i jajek.