Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    270 g
  • szpinak świeży

    100 g
  • ser ricotta

    250 g
  • suszone pomidory

    100 g
  • masło

    1 łyżka
  • pieprz

  • ser feta

    270 g
  • jajko

    1 sztuka
  • jogurt naturalny

    200 gęsty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem foto
Szpinak po umyciu i osuszeniu siekamy niezbyt drobno i podsmażamy na łyżce masła przez ok. 5 minut. Wyłączamy palnik pod patelnią, dodajemy ser ricotta, dwie szczypty pieprzu i dokładnie mieszamy.
Fetę i suszone pomidory kroimy w kostkę.
Roztrzepane jajko mieszamy z jogurtem i doprawiamy pieprzem do smaku.
Krok 2 - Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem foto
Rozwałkowane ciasto francuskie przenosimy do blaszki do pieczenia tarty. Wyklejamy spód i boki, zostawiając trochę ciasta na paseczki do przykrycia wierzchu tarty.
Na spodzie wykładamy szpinak z serem ricotta
Krok 3 - Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem foto
na tym układamy fetę i suszone pomidory i całość zalewamy sosem z jogurtu i jajek.
Krok 4 - Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem foto
Na wierzchu układamy jeszcze wzorek z paseczków ciasta francuskiego (ja użyłam specjalnego wałka do nacinania ciasta w kwadraty).
Krok 5 - Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem foto
Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra15 12.08.2012 22:21
Uwielbiam szpinak! Muszę wypróbować! ;-)
Michaś 12.08.2012 21:33
musi byc pyszna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat