Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem i pstrągiem łososiowym
Liście szpinaku umyj pod bieżącą wodą, odetnij łodyżki i umieść na rozgrzanej patelni, na której wcześniej należy rozgrzać nieco masła. Smaż kilka minut, aż szpinak straci na objętości, a nadmiar soku wyparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C. Ciasto wyłóż na blat i wałkuj okrąg o średnicy większej niż wybrana forma do tarty. Następnie ciastem wyłóż formę pozwalając nadmiarowi ciasta otulać brzegi naczynia, nakłuj spód widelcem , na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia. I piecz 20 min.
Po upieczeniu kruchego spodu odetnij ostrym nożykiem nadmiar ciasta na bokach naczynia.
Zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni. W misce dobrze wymieszaj żółtka, jajka oraz śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Na upieczony kruchy spód wyłóż równomiernie podduszony szpinak i plasterki wędzonegopstrąga. Posyp startym żółtym serem, a następnie zalej całość masą jajeczno-śmietankową. Piecz 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.