Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem i pstrągiem łososiowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

KRUCHY SPÓD

mąka pszenna 250 gram
masło 125 gram
sól szczypta
żółtko jajek 1
mleko 25 /50 ml

FARSZ

szpinak mrożony 250 gram
pstrąg łososiowy wędzony 150 gram
starty zolty ser 50 gram
jajko 2
żółtko jajek 2
śmietana 30% 350 ml
sól i pieprz

Porada

Na papier do pieczenia można wysypać suchą fasolę, aby ciasto nie wyrosło. Można zastosować ten trik, chociaż mi i bez niego ciasto wychodzi odpowiednie.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem i pstrągiem łososiowym

W misce umieść mąkę, sól oraz posiekane w kostkę masło. Możesz tę część wyrabiania wykonać przy użyciu robota kuchennego, ja robię to ręcznie. Mieszaj wszystko palcami, w razie potrzeby rozcieraj większe kawałki masła, aż w końcu powstanie coś w rodzaju miękkich okruszków.Dodaj żółtko i ugniataj, a następnie niewielkim strumieniem dolewaj mleko. Po chwili ciasto zmieni swoją konsystencję, zbije się w kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
Liście szpinaku umyj pod bieżącą wodą, odetnij łodyżki i umieść na rozgrzanej patelni, na której wcześniej należy rozgrzać nieco masła. Smaż kilka minut, aż szpinak straci na objętości, a nadmiar soku wyparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C. Ciasto wyłóż na blat i wałkuj okrąg o średnicy większej niż wybrana forma do tarty. Następnie ciastem wyłóż formę pozwalając nadmiarowi ciasta otulać brzegi naczynia, nakłuj spód widelcem , na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia. I piecz 20 min.
Po upieczeniu kruchego spodu odetnij ostrym nożykiem nadmiar ciasta na bokach naczynia.
Zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni. W misce dobrze wymieszaj żółtka, jajka oraz śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Na upieczony kruchy spód wyłóż równomiernie podduszony szpinak i plasterki wędzonegopstrąga. Posyp startym żółtym serem, a następnie zalej całość masą jajeczno-śmietankową. Piecz 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak