Przepis i sposób przygotowania na: TARTA ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM
2/ Szpinak rozmrozić na małym ogniu, wodę odparować lub zlać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać na drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulę dodać do szpinaku i lekko posolić (nie nie dużo bo sery blue są słone) chwilę dusić. Wystudzić. Do wystudzonego szpinaku dodać przyprawy, połowę sera pokrojonego w kostkę, jajka, starty ser żółty i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
3/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż szpinak się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote. Na wierzch tarty ułożyć plastry sera.