TARTA ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • margaryna

    125 gram
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    szcypta

Farsz

  • szpinak mrożony

    450 gram
  • cebula

    1/2 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 ząbki
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • ser żółty

    2 łyżki
  • ser pleśniowy niebieski

    100 gram
  • sól i pieprz

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.

2/ Szpinak rozmrozić na małym ogniu, wodę odparować lub zlać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać na drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulę dodać do szpinaku i lekko posolić (nie nie dużo bo sery blue są słone) chwilę dusić. Wystudzić. Do wystudzonego szpinaku dodać przyprawy, połowę sera pokrojonego w kostkę, jajka, starty ser żółty i śmietanę. Dokładnie wymieszać.

3/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż szpinak się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote. Na wierzch tarty ułożyć plastry sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof15 23.03.2015 10:46
super tarta
V_kuchareczka 23.03.2015 09:31
przepyszna tarta
Motorek 23.03.2015 08:51
bardzo dobra
zabcia117 23.03.2015 08:15
Świetny przepis!
Skotka 23.03.2015 07:58
Pysznie się prezentuje
Edith85 23.03.2015 07:50
pyszne danie
w mojej kuchni 23.03.2015 01:02
takie danie można zjeść ze smakiem
anula-d 23.03.2015 00:21
smakowicie wygląda
ilka01 22.03.2015 22:58
pychota :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat