Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem i jajkiem

4.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto kruche:

mąka pszenna 250 gramów
masło 125 gramów
woda zimna 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
czubrica zielona 1/2 łyżeczki

Składniki na farsz:

szpinak świeży 70 dag
czosnek 2 ząbki
olej do smaku
jaja 5 sztuk
ser feta 100 gramów
koper świeży 1 gałązka
jogurt grecki 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem i jajkiem

Kroki postępowania

1

Mąkę przesiewam, dodaję schłodzone masło pokrojone nożem, żółtka, sól, czubricę. Całość kroję nożem. Dolewam zimą wodę i dalej kroję. Zagniatam rękoma jak najkrócej.

Krok 1 - Tarta ze szpinakiem i jajkiem foto
2
Ciasto wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty smaruję.
Krok 2 - Tarta ze szpinakiem i jajkiem foto
3
Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia. Razem z papierem przekładam do formy od tarty. Papier odrywam od ciasta. Ciasto nakłuwam widelcem.
Krok 3 - Tarta ze szpinakiem i jajkiem foto
5

Szpinak dokładnie płuczę, odsączam z wody i kroję. Przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem, dodaję przeciśnięty czosnek. Jak szpinak będzie przesmażany przekładam go na sitko, żeby odsączył się z nadmiaru wody.

Krok 4 - Tarta ze szpinakiem i jajkiem foto
6
Do miseczki wbijam jajka, dodaję jogurt, pokrojony ser feta. Całość mieszam. Nie dodaję już soli bo feta jest słona.
Krok 5 - Tarta ze szpinakiem i jajkiem foto
7

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 15-20 minut około aż się lekko zarumieni.

Na wystudzone ciasto wykładam połowę szpinaku, wylewam masę z serem, znowu szpinak i masa. Na środek wbijam jajka robiąc widelcem zagłębienia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 10 minut. 

Krok 6 - Tarta ze szpinakiem i jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.11.2015 18:02
Uwielbiam wszystko co ze szpinakiem, pycha
Kolorowa 04.11.2015 17:28
Ale super ;)
Janina 04.11.2015 17:12
Pyszności, mniam;)
aginaa 04.11.2015 14:59
ale bym zjadla
GOSIA18 04.11.2015 14:32
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak