Tarta ze szpinakiem i jajkiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche:

  • mąka pszenna

    250 gramów
  • masło

    125 gramów
  • woda zimna

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • czubrica zielona

    1/2 łyżeczki

Składniki na farsz:

  • szpinak świeży

    70 dag
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    do smaku
  • jaja

    5 sztuk
  • ser feta

    100 gramów
  • koper świeży

    1 gałązka
  • jogurt grecki

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta ze szpinakiem i jajkiem foto

Mąkę przesiewam, dodaję schłodzone masło pokrojone nożem, żółtka, sól, czubricę. Całość kroję nożem. Dolewam zimą wodę i dalej kroję. Zagniatam rękoma jak najkrócej.

Krok 2 - Tarta ze szpinakiem i jajkiem foto
Ciasto wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty smaruję.
Krok 3 - Tarta ze szpinakiem i jajkiem foto
Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia. Razem z papierem przekładam do formy od tarty. Papier odrywam od ciasta. Ciasto nakłuwam widelcem.
Krok 4 - Tarta ze szpinakiem i jajkiem foto

Szpinak dokładnie płuczę, odsączam z wody i kroję. Przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem, dodaję przeciśnięty czosnek. Jak szpinak będzie przesmażany przekładam go na sitko, żeby odsączył się z nadmiaru wody.

Krok 5 - Tarta ze szpinakiem i jajkiem foto
Do miseczki wbijam jajka, dodaję jogurt, pokrojony ser feta. Całość mieszam. Nie dodaję już soli bo feta jest słona.
Krok 6 - Tarta ze szpinakiem i jajkiem foto

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 15-20 minut około aż się lekko zarumieni.

Na wystudzone ciasto wykładam połowę szpinaku, wylewam masę z serem, znowu szpinak i masa. Na środek wbijam jajka robiąc widelcem zagłębienia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 10 minut. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 04.11.2015 18:02
Uwielbiam wszystko co ze szpinakiem, pycha
Kolorowa 04.11.2015 17:28
Ale super ;)
Janina 04.11.2015 17:12
Pyszności, mniam;)
aginaa 04.11.2015 14:59
ale bym zjadla
GOSIA18 04.11.2015 14:32
Ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat