Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto kruche:
-
mąka pszenna
250 gramów -
masło
125 gramów -
woda zimna
2 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżeczki -
żółtko jajek
2 sztuki -
czubrica zielona
1/2 łyżeczki
Składniki na farsz:
-
szpinak świeży
70 dag -
czosnek
2 ząbki -
olej
do smaku -
jaja
5 sztuk -
ser feta
100 gramów -
koper świeży
1 gałązka -
jogurt grecki
3 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Mąkę przesiewam, dodaję schłodzone masło pokrojone nożem, żółtka, sól, czubricę. Całość kroję nożem. Dolewam zimą wodę i dalej kroję. Zagniatam rękoma jak najkrócej.



Szpinak dokładnie płuczę, odsączam z wody i kroję. Przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem, dodaję przeciśnięty czosnek. Jak szpinak będzie przesmażany przekładam go na sitko, żeby odsączył się z nadmiaru wody.


Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 15-20 minut około aż się lekko zarumieni.
Na wystudzone ciasto wykładam połowę szpinaku, wylewam masę z serem, znowu szpinak i masa. Na środek wbijam jajka robiąc widelcem zagłębienia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 10 minut.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się