Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy, w środku robimy wgłębienie, wbijamy , żółtka.
Dodajemy zimne masło, solimy.
Szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię, wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180-200 °C.
Nakłuwamy widelcem całą ciasto.
Wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem.
Pieczemy przez 10 minut, usuwamy papier z grochem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Wyjmujemy z pieca, tarta przestygnie( koło15) minut
Szpinak rozmrozić na patelni, dodać rozgnieciony czosnek i doprawić solą. Dusić , aż odparuje z niego woda.
Przelewamy jajka na szpinak posypujemy papryką zieloną pokrojoną w kostkę oraz pomidorami suszonymi pokrojonymi w paseczki .
Wkładamy do pieca na 20 min (jajka ze śmietaną muszą się ściąć).