Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem.
Mąkę, jedno jajko, margarynę, 2 łyżki śmietany plus zioła prowansalskie (3 łyżeczki), sól ziołową do smaku zagnieść dokładnie na jednolite ciasto.
Rozwałkować podsypując mąką, ponieważ ciasto jest dość miękkie i przywiera do wałka. Zawinąć na wałek i przenieść do wysmarowanej margaryną i podsypanej odrobiną mąki formy na tarty o średnicy 28-30cm. Wstawić na ok. godzinę do lodówki.
Farsz:
Szpinak rozmrozić, odparować na patelni, ostudzić.
Ubić pianę z białek, dodać żółtka, i śmietanę. Dodać szpinak. Doprawić do smaku solą ziołową, pieprzem ziołowym oraz dodać zioła prowansalskie.
Na ciasto zetrzeć jedną część żółtego sera. Zapiec ciasto przez ok. 7 min w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć, wyłożyć farsz. Zapiekać około pół godziny. Kilka minut przed wyjęciem można zetrzeć na wierzch pozostałą część żółtego sera i zapiekać jeszcze około 7 minut.
Smacznego.