Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony 2 opakowania
jajko 4-6 sztuk
śmietana 12% 5 łyżek
ser żółty 20 dk
mąka 1 szklanka i trochę do podsypania
margaryna 10 dk

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem.

Ciasto:

Mąkę, jedno jajko, margarynę, 2 łyżki śmietany plus zioła prowansalskie (3 łyżeczki), sól ziołową do smaku zagnieść dokładnie na jednolite ciasto.
Rozwałkować podsypując mąką, ponieważ ciasto jest dość miękkie i przywiera do wałka. Zawinąć na wałek i przenieść do wysmarowanej margaryną i podsypanej odrobiną mąki formy na tarty o średnicy 28-30cm. Wstawić na ok. godzinę do lodówki.

Farsz:

Szpinak rozmrozić, odparować na patelni, ostudzić.
Ubić pianę z białek, dodać żółtka, i śmietanę. Dodać szpinak. Doprawić do smaku solą ziołową, pieprzem ziołowym oraz dodać zioła prowansalskie.

Na ciasto zetrzeć jedną część żółtego sera. Zapiec ciasto przez ok. 7 min w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć, wyłożyć farsz. Zapiekać około pół godziny. Kilka minut przed wyjęciem można zetrzeć na wierzch pozostałą część żółtego sera i zapiekać jeszcze około 7 minut.


Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 13.04.2013 00:07
ze szpinakiem pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak