Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jaja 2 szt
mąka pszenna 30 dag
masło 20 dag
sól szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Imbir mielony Prymat szczypta
Farsz:
szpinak siekany 20 dag
pomidory 2 szt
szynka 15 dag
ser żółty 20 dag
jaja 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miski. Dodać jedno jajko i jedno żółtko, maslo w kawałkach i przyprawy. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić formę do tart, ponakluwać widelcem, posmarować białkiem i zapiec przez 20 min. w temp. 180 stopni.
Krok 1 - Tarta ze szpinakiem foto
2
Na podpieczonym cieście ulożyć, szpinak lekko podsmażony, następnie szynkę pokrojoną w paski, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w plasterki. Na to polać roztrzepane jajka. Wierzch posypać startym serem.
Krok 2 - Tarta ze szpinakiem foto
3
wstawić do piekarnika i piec 20 min. w tej samej temperaturze. Podawać na cieplo.
Krok 3 - Tarta ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 18.09.2013 07:28
pyszna tarta
teresa18 23.08.2013 16:55
taką bardzo lubię
jozefinach 22.01.2013 12:26
Uwielbiam tarty i szpinak.
Goya 26.12.2012 16:23
super
Goya 26.12.2012 16:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak