Tarta ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    1 szklanka
  • otręby pszenne

    20 g
  • jajko

    1 sztuka
  • woda

    ok 3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • Dodatki:

  • szpinak

    125 g
  • serek śmietankowy

    150 g
  • sól

  • pieprz

  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

  • feta

    270 g
  • jajko

    1 sztuka
  • jogurt naturalny

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta ze szpinakiem foto
Mąkę mieszamy z otrębami i solą, wbijamy jajko i dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając wodę. Jak ciasto będzie już gładkie i jednolite to formujemy kulę i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przenosimy do formy do pieczenia tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 10-15 minut.
Krok 2 - Tarta ze szpinakiem foto
Szpinak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty, potem przerzucamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. Jak szpinak obeschnie, siekamy ostrym nożem i mieszamy z serkiem. Doprawiamy do smaku świeżo startą gałką, pieprzem i odrobiną soli (pamiętając, że dodamy jeszcze słoną fetę).
Krok 3 - Tarta ze szpinakiem foto
Na podpieczony spód przekładamy szpinak, na wierzchu układamy fetę pokrojoną w kostkę
Krok 4 - Tarta ze szpinakiem foto
Z roztrzepanego jajka i gęstego jogurtu naturalnego robimy sos, który doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 5 - Tarta ze szpinakiem foto
Sosem polewamy tartę
Krok 6 - Tarta ze szpinakiem foto
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny.
Krok 7 - Tarta ze szpinakiem foto
Tarta ze szpinakiem na spodzie z otrębami

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat