tarta ze szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto: mąka

    1 i 1/4 szklanki
  • masło

    150 g
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko

    1 sztuka
  • śmietana

    200 g
  • cebula

    1 cebula
  • jaja

    2 sztuki
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • ser pleśniowy

    1 opakowanie
  • Farsz:

    350 g
  • mrożony szpinak

    350 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mąką przesiać do misko dodać jajko i żółtko. następnie dodać masło i szybko zagnieść ciasto. schładzać w zamrażalniku ok. 30 minut. cebulę podsmażyć dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. jajka wymieszać ze śmietaną dodać sól i pieprz i połączyć z zawartością patelni. ciasto wyjąć z zamrażalnika i wylepić nim formę do tarty pamiętając o brzegach. następnie ponakuwać gęsto widelcem i zapiec. następnie wyłożyć farsz i posypać serkiem pleśniowym np. lazurem i piec 15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 08.05.2014 07:58
fajny przepis
kate.500 04.12.2013 07:37
smaczna tarta
IlonaAlbertos 23.03.2012 11:02
Bardzo apetyczna, a szpinak uwielbiam, więc tym bardziej :)
Agnik 02.11.2011 14:04
mniam
Halusia 13.06.2011 06:52
Super wyglada
Katarzyna/kate1980 17.02.2011 14:45
do tej tarty na wierzch użyłam 5 rodzajów sera. 3 lazury, jeden brie i ser żółty.
aginaa 15.02.2011 11:55
fajna
Damian19 15.02.2011 09:24
nic dodac nic ujac

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat