Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szparagami , pomidorem i mozarellą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
szparagi 1 wiązka
pomidorki koktajlowe 5 sztuk
śmietana kremówka 5 łyżek
parmezan starty 3 łyżki
posiekane listki tymianku 1 łyżka
czosnek 1-2 ząbki
mozarella 1 gałka
tymianek 3 gałązki

Porada

Opcjonalnie krawędź ciasta można posmarować mlekiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szparagami , pomidorem i mozarellą

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie wyłóż na formie żaroodpornej. Zawijając podwójną porcję ciasta na krawędziach. Spód ciasta posyp bułka tartą.
Krok 1 - Tarta ze szparagami , pomidorem i mozarellą foto
2
Śmietanę, ser, tymianek posiekany, czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać razem.
Krok 2 - Tarta ze szparagami , pomidorem i mozarellą foto
3
Szparagi trzymając za koniec wygiąć, aby pękły, wyrzucić część zdrewniałą. Szparagi gotować 1- 2 minuty w osolonej lekko wodzie. Pomidorki umyć i pokroić na plasterki.
Krok 3 - Tarta ze szparagami , pomidorem i mozarellą foto
4
Gałkę Mozarelli pociąć lub rozerwać na mniejsze kawałki.
Krok 4 - Tarta ze szparagami , pomidorem i mozarellą foto
5
Posmarować ciasto cienką warstwą kremu śmietanowego. Na nim położyć szparagi, pomidorki i ser. Na wierzch położyć gałązki tymianku. Piec ok 40 minut w temperaturze 180'.
Krok 5 - Tarta ze szparagami , pomidorem i mozarellą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 12.06.2015 08:38
ładnie wygląda
Wacław 16.05.2015 10:33
przepyszna kolacja :-)
RenataZ-et 16.05.2015 08:36
wygląda pysznie!
Agnieszka-87-25 16.05.2015 08:11
bardzo smaczne
Katarzyna59 15.05.2015 21:09
wygląda fantastycznie
Wiktoria29 15.05.2015 20:53
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak