Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szparagami i ziemniakami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto kruche

mąka pszenna typ 500 200 g
migdały grubo pokrojone 50 g tarte
masło 150 g
woda zimna 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuk

farsz

szparagi zielone 12 sztuk
szparagi białe 5 sztuk
ser feta 100 g
jogurt grecki 4 łyżki
ziemniaki ugotowane 2 sztuk
jajko 2 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki
sól i pieprz 1 do smaku
koper świeży 6 gałazki
pomidorki koktajlowe 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szparagami i ziemniakami

Kroki postępowania

1

Ciasto:
Make przesiewam do miski, dodaję żółtka, pokrojone zimne masło, sól, gałkę muszkatołową, tarte migdały. Ciasto kroję nożem,na końcu dodaję wodę i zagniatam szybko ręką, jak najkrócej. Wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty średnica 25 cm smaruję masłem.
Krok 1 - Tarta ze szparagami i ziemniakami foto
2
Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia. Przekładam razem z papierem do formy. Papier ułatwia przeniesienie ciasta. Odrywam go i ciasto mocno przyciskam do formy.
Krok 2 - Tarta ze szparagami i ziemniakami foto
3
Ciasto obciążam fasolą i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekam aż wystygnie.

Krok 3 - Tarta ze szparagami i ziemniakami foto
4
Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, pokruszony ser feta, zmiksowane ziemniaki, gałkę muszkatołową startą, sól, pieprz. Całość mieszam, i dodaje pokrojony koperek.
Krok 4 - Tarta ze szparagami i ziemniakami foto
5
Farsz:
Szparagi białe obieram i gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po pięciu minutach dokładam zielone szparagi i gotuję dalej do miękkości około 10-15 minut. Wyjmuję i studzę.
Krok 5 - Tarta ze szparagami i ziemniakami foto
6
Na tartę wylewam 2/3 masy jajecznej, układam szparagi, i wylewam resztę masy. Układam połówki pomidorków koktajlowych. Wkładam na 30 minut do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni.
Krok 6 - Tarta ze szparagami i ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 12.11.2015 21:40
Bardzo fajny przepis.
Mala 12.11.2015 19:49
ciekawa propozycja
msmariusz 12.11.2015 13:50
musi być smaczne
mileneczka5 12.11.2015 13:44
bardzo smacznie wyglada:) najczesciej robie tradycyjne..ale ta jest prosta , smaczne składniki wiec kiedys skorzystam z przepisu:)
ilka01 12.11.2015 11:58
wygląda super :)
sylwia_sl 12.11.2015 11:15
taką tartę chętnie bym zjadła:)
dollce 12.11.2015 10:56
wygląda apetycznie!
Benita 12.11.2015 10:36
na pewno przepyszna
Pietruszka 12.11.2015 10:31
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak